Top 5 uittips

Al plannen voor de komende dagen? Leidsch Dagblad geeft vijf tips.

Tip 1: Openluchtbioscoop

Het Pieterskerkplein in Leiden verandert 20, 21 en 22 juni weer in een openluchtbioscoop.Het evenement van Leiden International Film Festival is gratis, de films starten rond 22.30 uur.

Vanavond wordt afgetrapt met ’Rear Window’, de Hitchcock klassieker waarin een fotograaf met een gebroken been thuis in een rolstoel zit en zijn overburen bespioneert. Overtuigd dat een van zijn buren een moord gepleegd heeft, schakelt hij de benen van vriendin Lisa in om de zaak te onderzoeken. Morgen draait ’Searching’, een film waarin een vader zoekt naar zijn vermiste dochter met behulp van haar laptop, social media en een detective. Zaterdag draait ’Do the right thing’, de grote doorbraak van Spike Lee.

Tip 2: Jonge Makers Festival

Het Leidse Theater Ins Blau stelt z’n podium 25, 26 en 27 juni weer beschikbaar voor het talent van de toekomst, tijdens het Jonge Makers Festival.

Op het programma staan The Kitchen met Double bill, Igor Vrebach met Heroes en Toneelschool Artez met Morph. The Kitchen (25 juni) is het Leidse gezelschap van choreograaf Jamie de Groot voor jonge dansmakers. Hij maakt film-achtige, dynamische en ritmisch sterke dansvoorstellingen met menselijke emoties, onderbouwd door een muzikale atmosfeer. Op 25 juni toont het gezelschap twee stukken: Stay (up) Date en Urban Castaway.

Bosnisch-Nederlands theatermaker Igor Vrebac is 26 juni aan de beurt. Hij maakte Heroes: een ode aan de vrouw, de heldin die volgens hem gezien mag worden in al haar glorie. Hoe sterk kan een vrouw zijn zonder haar kracht te verliezen? In deze fysieke voorstelling wil Vrebac korte metten maken met verwachtingspatronen rondom vrouwelijkheid.

Op 27 juni presenteert Toneelschool Artez uit Arnhem haar afstudeervoorstelling Morph. In Morph buigen tien verre afstammelingen van de Olympische goden zich over zonnewagens, drakentanden, het teruggrijpen naar vervlogen tijden, seksschandalen en de onontkoombaarheid van verandering.

De voorstellingen in Ins Blau beginnen alledrie de dagen om 20.30 uur.

Tip 3: Katwijks Museum

Het Katwijks Museum toont de komende maanden de nieuwe aanwinsten van de afgelopen vijf jaar in de tentoonstelling Allegerand (allegaartje). Het museum is trots op zichzelf: de kunstcollectie is dermate ’rijk’ geworden en van hoge kwaliteit dat er veelvuldig wordt gevraagd om bruiklenen te leveren aan tentoonstellingen in andere musea.Opvallend: tussen de nieuwe aanwinsten zit veel zeventiende-eeuws werk. „Die zeventiende-eeuwse periode vormde nog een hiaat. We zijn blij dat we dat gat nu hebben kunnen dichten”, vertelt curator André Groeneveld.

Tip 4: Midzomernacht in de Hortus

De Hortus Botanicus is komende vrijdag weer tot in de late uurtjes te bezoeken tijdens de viering van Midzomernacht. Er staat veel op het culturele programma.

Zo kun je een installatie bekijken van Eat Art Collective, waarbij je meer te weten komt over geneeskrachtige planten in relatie tot fitness, verjonging en seksualiteit. Iedereen kan komen ruiken, proeven en proberen. Ook bij het Attic Lab Perfumes kun je je zintuigen aan het werk zetten en proberen geuren te herkennen.

Roem is een groep jonge makers die zichzelf en de Leidse kunstscene op de kaart willen zetten. Speciaal voor de midzomernacht maakten zij een kleine expositie. Ze lieten zich inspireren door geneeskrachtige planten: de vormen, structuren, verhalen. Elke maker interpreteerde dit op zijn of haar persoonlijke manier.

Je kunt bacteriën en schimmels zoeken en thee proeven in de Chinese kruidentuin.

Er zijn ook optredens. Popkoor Prestige treedt op, net als Toneelgroep Al Dente. Al Dente speelt De Kale Zangeres van Eugène Ionesco. De bands Bovenste Knoopje Open en The Stream zijn te horen en daarnaast zijn er workshops. Zo kun je bijvoorbeeld leren salsadansen.

De Oude Sterrewacht organiseert inlooprondleidingen en VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) afdeling Leiden heeft in het kader van 100 jaar Internationale Astronomische Unie een radiozendmast opgezet. Ze vertellen over de raakvlakken tussen astronomie en amateurradio en demonstreren hoe het werkt.

Tip 5: Van Rijn Festival

Het Van Rijn Festival, georganiseerd door theatergezelschap Fields of Wonder, is de komende dagen nog te bezoeken in Leiden. De Oude en de Nieuwe Rijn in Leiden zijn de inspiratiebron en vormen het decor voor dit culturele festival vol poëzie, kunst, theater, muziek en dans.

De Burcht speelt een belangrijke rol in het Van Rijn festival, omdat het precies ligt waar de Oude en Nieuwe Rijn samenkomen. Op 20 en 22 juni wordt de Burcht omgedoopt tot Silentium Burcht, een plek die tijd en ruimte biedt om samen met anderen tot jezelf te komen. Aanvang beide avonden om 20.00 uur, entree 15 euro.

De Poëzienacht op 21 juni is een avond vol poëzie die geschreven is en wordt voorgedragen door diverse dichters. Aanvang 20.00 uur.

Op 20 21 en 22 juni wordt De Burcht voor drie nachten omgetoverd tot één groot openluchthotel. Hotelgasten slapen in een unieke, door een kunstenaar ontworpen openluchthotelkamer die zich in of rondom de Burcht bevindt. Op en langs de Rijn, op terrassen en boten, staan er op 23 juni van 13.00 tot 17.00 uur zo’n vijftien piano’s. Sommigen zijn een kunstwerk op zich en vormen het decor voor een kleine theatrale voorstelling. Anderen staan er om door ervaren pianisten of toevallige voorbijgangers bespeeld te worden.

Meer nieuws uit Leiden