Premium

Universiteit Leiden veroordeeld wegens benadeling sollicitant: taalkundige Vyvyan Evans heeft recht op schadevergoeding

Leiden

De Britse taalkundige Vyvyan Evans (50) heeft recht op een schadevergoeding omdat de Universiteit Leiden hem tijdens een sollicitatieprocedure heeft beschadigd. Volgens de rechtbank Den Haag heeft de universiteit gehandeld tegen de eigen sollicitatiecode, door achter zijn rug om anoniem belastende informatie over hem in te winnen.

Het Leidse onderzoekscentrum voor taalkunde ging in 2016 op zoek naar een nieuwe hoogleraar voor Engelse taalkunde. Vyvyan Evans, die op dat moment hoogleraar linguistiek was aan de Universiteit van Bangor in Wales, solliciteerde op aanraden van zijn vrouw, die al in Leiden werkte bij Franse Taalkunde.

Tijdens de procedure bleek, aldus Evans’ advocaat Jan-Willem de Groot, dat hij zeker in aanmerking kwam voor de baan. Als lid van de sollicitatiecommissie ging directeur Niels Schiller van het Leiden University Center of Linguistics (LUCL) achter Evans’ rug echter op zoek naar inlichtingen over hem. Hij benaderde oud-collega Ineke Mennen van Evans, die vertelde dat zij in Bangor ’vervelende incidenten’ met hem had meegemaakt. Deze anoniem bedoelde mededelingen werden niet geverifieerd, maar wel op een borrel vrijelijk doorgeroddeld. Hierdoor ontstond het beeld dat ’er iets met Evans was’.

Deze roddels bereikten ook decaan Wim van den Doel van de faculteit Geesteswetenschappen. Toen hij ze hoorde, besloot hij een e-mail te sturen aan directeur bedrijfsvoering Jan van der Boon. ,,Benoemingsprocedures bij de taalkunde verlopen anders dan alle andere die ik heb meegemaakt, vooral omdat iedereen (binnen en buiten Leiden) zich ermee bemoeit en er sprake is van een uitgebreid geruchtencircus.’’ Daarop zette rector Carel Stolker de sollicitatieprocedure stop.

Advocaat De Groot zegt dat hij tijdens het proces ’een glimp heeft opgevangen van het LUCL als een politieke zwavelput’. ,,Het lijkt mij een nare, beklemmende wereld waarin wetenschappelijke verschillen van inzicht snel persoonlijk worden.’’

In een reactie zegt de Universiteit Leiden dat zij het ’betreurt’ dat ’de rechtbank heeft geoordeeld dat de universiteit onzorgvuldig heeft gehandeld’.

De Groot zegt dat Evans de uitspraak ’althans deels’ beschouwt als genoegdoening. De Haagse rechtbank oordeelde dat Evans recht heeft op een schadevergoeding. Voor De Groot zijn daarbij de gemiste kans op een succesvolle sollicitatie en het aantal ’gederfde dienstjaren’ daarbij van belang. De rechtbank kijkt er echter anders naar en wil een zogeheten ’schadestaatprocedure’. De Groot overweegt daarom hoger beroep in te stellen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.