Leidse gezondheidspycholoog Andrea Evers wint Stevinpremie NWO

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse gezondheidspycholoog Andrea Evers is dit jaar de winnaar van een Stevinpremie. Deze prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO is vergelijkbaar met de Spinozapremie, maar dan bedoeld voor onderzoek met een ’maatschappelijke impact’. Zij krijgt 2,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar de manier waarop het placebo-effect kan worden gebruikt om mensen daadwerkelijk te genezen. Ook microbioloog Jack Pronk van de TU Delft won een Stevinpremie, voor zijn onderzoek naar biobrandstoffen en bioplastics.

Tijdens het congres voor wetenschapsjournalisten Bessensap in de Rode Hoed in Amsterdam maakte NWO de Spinoza- en de Stevinpremies bekend. De Spinozapremies gingen naar historicus Bas van Bavel (UU), medisch bioloog Yvette van Kooyk (VUMC), Ronald Hanson (TU Delft) en de Groningse astronoom Amina Helmi.

Hanson is bekend van zijn experimenten om verstrengeling van kwantumdeeltjes aan te tonen. Helmi onderzoekt de structuur en de geschiedenis van de Melkweg. Ook droeg zij bij aan de totstandkoming van de Gaia-telescoop van ESA, die een gedetailleerde 3D-kaart van de Melkweg gaat maken.

Evers toonde aan dat placebo’s, medicijnen zonder werkzame farmaceutische stof, toch genezend werken. Als onderdeel van een behandeling voelen patiënten zich niet alleen beter, maar genezen ze daadwerkelijk. Evers pleit ervoor dat artsen placebo-effecten integreren in hun behandelingen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.