Premium

’n Prachtige zwemplek, maar wel een beetje ver van Hoogmade’

’n Prachtige zwemplek, maar wel een beetje ver van Hoogmade’
Nick, zoon van Mariëlle, duikt graag in de Wijde Aa. Yoeriaan trekt graag zijn baantjes bij de dichtbij Woubrugge gelegen zwemplek.
© Foto’s LD
Hoogmade

Een prachtige zwemplek. Maar geen alternatief voor de jongste jeugd in ons dorp. Zo reageert de voorzitter van de Dorpsraad Hoogmade, Lauris Beets, op een brief waarin B en W uitleggen hoe de zwemplek aan de Wijde Aa is verbeterd.

Het probleem is, legt Beets uit, dat die plek ver buiten het dorp ligt. En de jongsten hebben juist een plek nodig waar ze makkelijk kunnen komen en - belangrijk voor ouders - waar ze minder risico lopen dan op dé plek van nu.

Daar, bij de bushalte in het dorp, is de Does op zijn smalst. Zeker op zondagen, wanneer het extra druk is met recreatievaart, kan het er een heksenketel zijn. ,,Mijn kinderen mogen er dan ook niet zomaar zwemmen’’, klinkt in de buurt. Ook de weg, die bijna direct naast de kade ligt, is een dingetje. Zeker omdat de bushalte, die aan de landkant ligt, vaak als uitvalsbasis dient voor impulsieve sprintjes.

’n Prachtige zwemplek, maar wel een beetje ver van Hoogmade’
Dé zwemplek van Hoogmade, de Does bij de bushalte.

Maar wat dan? De net buiten de kern gelegen Piestpolder, waar de Does ook een stuk breder is? Er waren bewoners die deze variant wel zagen zitten, maar ook veel dorpsgenoten die daar anders over dachten. ,,Je hebt daar ook volkstuinen. Uiteindelijk kwamen we er niet uit en vroegen we B en W een oplossing te zoeken in of dichtbij de kern, zodat ook de wat jongeren uit school of vanuit huis er in zwemkleding heen kunnen’’, meldt Beets. ,,Helaas - en dat is geen verwijt - zijn ze daar niet in geslaagd. Want de jongsten laat je vanuit hier niet zomaar naar de Wijde Aa gaan.’’

Bezoekers van die plek, vooral afkomstig uit Woubrugge, bevestigen het beeld. Hier komen vooral Woubruggenaren, jong en oud. Plus de wat oudere jeugd uit Hoogmade en gezinnen uit die hoek. En wat zagen trouwe bezoekers bij hun eerste bezoek dit jaar? Dat er evenwijdig aan het afgebakende zwemgedeelte een houten vlonder was gekomen, met een prima trapje. Beter dus dan voorheen, toen je het water in moest via scherpe stenen of van die betondelen met uitsparingen waar tenen moeite mee hebben.

’n Prachtige zwemplek, maar wel een beetje ver van Hoogmade’
Een prachtige zwemplek, daar aan de Wijde Aa. Alleen dat pad,..

,,Anders dan in de Does is de vaargeul aardig op afstand. En volgens mij is het zwemwater hier ook nog nooit afgekeurd’’, meldt Yoeriaan, die er vaak zijn baantjes trekt. ,,Het enige probleem zijn de fietsers’’, vinden Yoeriaan en Mariëlle. ,,Aan de ene kant van het pad heb je het water en een nieuw strookje gras en aan de andere kant is de weide waar je lekker beschut kunt liggen’’, legt deze moeder uit. ,,Racefietsers rijden keihard en worden boos als kinderen oversteken. Hekken die je laten slalommen lijken me hier geen gek idee.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.