’Universiteit Leiden moet windmolenpark kopen’

Leiden

De Universiteit Leiden moet een windmolenpark kopen om haar elektriciteitsgebruik zo snel mogelijk te verduurzamen.

Dat eiste de Universiteitsraad (de ’gemeenteraad’ van de Universiteit Leiden) eerder deze week, na bespreking van het recent verschenen Duurzaamheidsverslag 2018. Hieruit blijkt dat de universiteit nog altijd ’heel weinig’ energie zelf opwekt, niettegenstaande alle zonnepanelen op de schotel van het Gorlaeusgebouw.

Sterker nog, las UR-lid Dahran Coban van studentenpartij ONS Leiden in het verslag, de universiteit heeft op dit moment helemaal geen nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen.

Vooral de studentenpartijen zijn ongeduldig over de duurzaamheidsagenda van de universiteit. Het gaat ze allemaal niet snel genoeg. Dat zij 0,3 procent van de gebruikte elektriciteit zelf opwekt, vinden ze veel te weinig.

Compensatie

De studentenpartijen hebben ook niet veel op met compensatie, want dat betekent dat de milieuvervuiling gewoon op de oude voet doorgaat. Coban omschreef dit als het kopen van een ’aflaat voor de zonde’. ,,Investeren in groene energie betekent niet dat de universiteit vervuiling mag afkopen. Het moet echt groen zijn.’’

Eventueel kan de universiteit de aankoop van een windpark, of een deel daarvan, samen met andere organisaties doen. Ze wil zelf ook verder uitzoeken hoe ze zo’n duurzame stroomvoorziening voor elkaar kan krijgen. Van zo’n ferme stap voorwaarts zou ook ’een grote signaalwerking uitgaan’, menen de partijen.

In geen geval, vindt de UR, mag de aankoop van een windmolenpark een excuus zijn om op andere terreinen de lijn wat te laten vieren. Ze moet juist meer aan duurzaamheid doen dan tot nu toe, vinden de raadsleden.

Net als vorig jaar pleiten ze ervoor dat onderzoekers die moeten reizen, zoveel mogelijk de trein nemen en het vliegtuig laten staan. ,,Er zijn vorig jaar juist veel extra vlieguren gemaakt!’’, stelde Coban tot haar ergernis vast. ,,Dat is misschien goed voor de wetenschap, maar niet voor het milieu.’’

De raadsleden roepen het college van bestuur daarom op om afspraken te maken met NS om treinreizen ’goedkoper te maken en makkelijker te boeken’.

Ook bij het terugdringen van het gebruik van aardgas, energiebesparing en het tegengaan van plastic afval verlangt de UR meer inspanningen van het college van bestuur. ,,Recyclen is mooi, maar we moeten ook minder afval en uitstoot van CO2 produceren’’, aldus Coban. ,,Het moet minder!’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.