‘Geen onaanvaardbare risico’s spoedzorg LUMC’

‘Geen onaanvaardbare risico’s spoedzorg LUMC’
Den Haag

De Inspectie voor de Volksgezondheid denkt niet dat patiënten ‘onaanvaardbare risico’s’ lopen op de spoedpost van het LUMC. Dat schrijft minister Bruno Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft onlangs gesproken met de raad van bestuur van het LUMC.

Lees ook: Tweede Kamer eist snel opheldering over situatie in overbelaste spoedpost LUMC

Lees ook: Personeel LUMC luidt de noodklok: ’Patiëntenzorg in gevaar’

Lees ook: Verpleegkundige: ’Het is crisis in de hele acute zorg’

Wel vindt Bruins dat het ziekenhuis vaart moet maken met maatregelen om de vaak lange wachttijden op de spoedpost te verhelpen. ,,Ik vind wel dat er een tandje bij moet’’, zei hij woensdagochtend tijdens een spoeddebat met de Kamercommissie voor volksgezondheid, welzijn en sport. ,,Te meer daar de druk op spoedposten de komende jaren verder toeneemt.’’

Het debat was aangevraagd na een uitzending van het tv-programma Nieuwsuur, waarin het onder meer ging over wachttijden van maximaal twaalf uur. Dieptepunt was een sterfgeval van een hartpatiënt in februari van dit jaar, als gevolg van falende hulpverlening, zo verklaarden 26 artsen en verpleegkundigen anoniem in het programma.

De sluiting van het Haagse Bronovo-ziekenhuis, met ingang van 1 juli, zal niet leiden tot veel meer drukte in het LUMC, zo verwacht Bruins. Het merendeel van de patiënten kan voortaan terecht in het Haagse Westeinde-ziekenhuis (Den Haag) of in Antoniushove (Leidschendam).

Twee weken na de sluiting van Bronovo wil Bruins controleren of deze verwachtingen ook echt uitkomen. ,,We gaan héél precies monitoren hoe de patiëntenstroom verloopt.’’ De voorspellingen zijn dat het LUMC dagelijks slechts ’enkele patiënten’ meer binnen krijgt.

De spoedpost in het LUMC zag het aantal patiënten de afgelopen drie jaren iets dalen (van 26.000 naar 23.000), maar de complexiteit van de hulpvraag nam fors toe. Ook is er sprake van personeelstekort.

De Kamercommissie hekelde de ’papieren werkelijkheid’ die Bruins tentoonspreidde. Die doet volgens veel partijen geen recht aan de zorgen van artsen en verpleegkundigen in het LUMC en in de omgeving van Bronovo. ,,Er zit een enorme discrepantie tussen de beweringen van de bestuurlijke elite en de rest van het ziekenhuispersoneel’’, aldus Fleur Agema (PVV).

Volgens SP-Kamerlid Hans van Gerven is het een ’chaos in de spoedzorg’. ,,Twee jaar geleden is een splinternieuwe afdeling spoedeisende hulp in het Bronovo geopend en die gaat nu weer dicht. Dat is een hele rare ontwikkeling en kapitaalvernietiging. Het marktstelsel werkt niet.’’

Meer nieuws uit Leiden