Fans van Jan Wolkers opgelet! Wie wil er net als de schrijver slapen bij Ars Aemula?

Fans van Jan Wolkers opgelet! Wie wil er net als de schrijver slapen bij Ars Aemula?
De in de film gebruikte torso.
Leiden

Wie wil net als Jan Wolkers een nacht slapen bij Ars Aemula Naturae? De Leidse kunstenaarsvereniging stelt het monument hier eenmalig voor open.

In de roman ’Kort Amerikaans’ van Jan Wolkers (1925-2007) speelt het pand van Ars Aemula Naturae een belangrijke rol.

De hoofdpersoon Eric van Poelgeest besluit in 1944 onder te duiken in het gebouw aan de Pieterskerkgracht in Leiden. Hij ontdekt daar een gipsen vrouwentorso en besluit bij gebrek aan een echte vrouw daar de liefde mee te bedrijven.

In de jaren 70 is de roman verfilmd met Derek de Lint in de hoofdrol. Ook daar zit de scène met de torso in. Na afloop van de draaidagen heeft de filmcrew de gebruikte torso aan Ars Aemula Naturae geschonken.

,,Wij hebben hem nog steeds’’, zegt kunstenaar en Ars-lid Janine Melai. ,,Nu Wolkers opnieuw in de belangstelling staat, leek het ons aardig om daar weer eens iets mee te doen.’’ De artistieke nalatenschap van Wolkers is twee weken geleden overgedragen aan Museum De Lakenhal en de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Ars Aemula nodigt een persoon of een stel uit om een nacht door te brengen in de fraai gedecoreerde stijlkamer van de kunstenaarsvereniging. Het gaat om de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juli.

De gasten mogen een kijkje nemen bij de restauratie van het bijzondere cassetteplafond en door de beeldententoonstelling wandelen. Uiteindelijk slapen ze in een door beeldhouwer Janine Melai vervaardigd bed.

,,Het boek ’Kort Amerikaans’ ligt natuurlijk op het nachtkastje en ik hoop dat we film ook kunnen laten zien. Na een ontbijtje zwaaien we de gasten de volgende ochtend weer uit.’’

Wie voor zo’n bijzondere nacht in aanmerking wil komen, kan tot uiterlijk woensdag 10 juli een mail sturen naar t.de.with@hollandmediacombinatie.nl Geef daarbij ook een motivatie waarom jij zo graag een nacht in de stijlkamer van Ars Aemula Naturae wil doorbrengen.

Meer nieuws uit Leiden