Commentaar: Trump zet Nederland handig voor het blok

Donald Trump blijkt steeds vaker een slim politicus te zijn. Door zijn onorthodoxe manier van politiek bedrijven, weet hij zijn opponenten nogal eens te verrassen. En dit keer zijn wij aan de beurt.

Nederland had namelijk nogal hard geroepen dat het onverantwoord is dat de VS zich terugtrekt uit Syrië. Trump stelt nu dat er een nieuwe missie opgetuigd wordt voor het verdeelde en kapotgeschoten land en wil dat Nederland daaraan militair deelneemt.’Nee, zeggen is daarmee bijna onmogelijk voor Nederland. ’Jullie hadden kritiek, dan doe je nu maar mee’, laat Trump weten via zijn ambassadeur.

Als Nederland ja zegt, stappen we in een bijzonder risicovolle missie. Eigenlijk is het vooral de bedoeling om de uiteengeslagen troepen van IS in Syrië en Irak onder de duim te houden. Nederland wordt erbij gehaald omdat wij goed zijn in contacten leggen met de lokale bevolking, the Dutch approach, zo wordt gezegd. Maar Trump wil vooral dat andere, Europese landen verantwoordelijkheid nemen in Syrië. Hij heeft soldaten op de grond nodig.

Maar bij deze missie zit nog een addertje onder het gras. Nu zijn de Amerikanen nog verantwoordelijk voor de bewaking van IS-verdachten (en hun families) in Koerdische kampen. Als Nederland in deze missie stapt, komt de repatriëring van deze gevangen dichterbij. Dit probleem schuiven de Europese landen al maanden voor zich uit. Maar eens moet er gesproken over die kinderen, vrouwen en jihadisten uit Europa. Met zijn dwingend verzoek zorgt de Amerikaanse president dat Nederland dit knellend probleem niet meer terzijde kan schuiven.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.