3 oktober eindelijk op nationale erfgoedlijst

Vuurwerk gezien vanaf de Rijnkade tijdens het Leidens Ontzet vorig jaar.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Het broodje kroket, het katknuppelen, boerenkaas en het beieren in de Denekampse Sint Nicolaastoren. Aan die willekeurig voorbeelden van de nationale inventaris Erfgoed Nederland is nu ook Leidens Ontzet toegevoegd.

Dat maakte de 3 October Vereeniging donderdag niet zonder trots bekend. ,,Een geweldige erkenning voor het feest en voor onze stad’’, aldus voorzitter Rik Kamps van de vereniging.

Leidens Ontzet had al geruime tijd op de nationale erfgoedlijst kunnen staan. Veel jongere evenementen zoals de Gay Pride in Amsterdam en het Oeteldonkse carnaval staat er al geruime tijd op. Dat geldt eveneens voor het Alkmaars en het Gronings Ontzet, vergelijkbare maar toch beduidend kleinere vieringen.

Onder meer Rens Heruer, van de Historische Vereniging Oud Leiden en prominent lid van de vereniging, drong al jaren op een aanmelding. Twee jaar geleden gaf de toenmalige voorzitter Michiel Zonnevylle toe dat hij de aanvraag enkele malen was vergeten in te dienen.

Ook het stadsbestuur maakte zich er sterk voor en nodigde in 2013 vertegenwoordigers van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed uit om 2 en 3 oktober bij te wonen. Uiteindelijk is er nu een erfgoedzorgplan geschreven en de daarbij behorende cursus met goed gevolg doorlopen.

Dat maakte het bestuur van de vereniging vorige maand bekend en nu is de langverwachte erkenning daar. ’Het Kenniscentrum eert Leidens Ontzet omdat het tot de grote volksfeesten van Nederland behoort’, zo staat in de bekendmaking. Op de website van de erfgoedlijst (immaterieelerfgoed.nl) heeft Leiden inmiddels een plekje gekregen.

In de bijbehorende tekst staat onder meer: ’Aan de organisatie van de viering werken ongeveer 300 mensen mee, waarbij ze worden ondersteund door zo’n 3000 mensen. De viering wordt ieder jaar druk bezocht met zo’n 200.000 bezoekers.’

De officiële bekrachtiging heeft op 3 oktober plaats. Daar is ook burgemeester Henri Lenferink bij. ,,Ik zie het voornamelijk als een blijk van waardering voor al die vrijwilligers die het Leidens Ontzet tot het mooiste feest van ons land maken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.