Recensie: Het Zingend Hart stort zich op leven en werk van Rembrandt

Ook ’De anatomische les’ passeert de revue tijdens het concert.© Foto Leidsch Dagblad

Theo de With
Leiden

Het leven en meer nog de schilderijen van Rembrandt hebben Leids kamerkoor Het Zingend Hart geïnspireerd tot een bijzondere muziektheatervoorstelling over de schilder.

Je kunt in Leiden dit jaar niet om Rembrandt van Rijn heen. De grote expositie over de jonge Rembrandt in Museum De Lakenhal laat nog tot het najaar op zich wachten. Al zijn er rond zijn geboortedag (15 juli) wel allerlei activiteiten in de stad, zoals de Rembrandtdagen rond de Pieterskerk en een lichtshow bij de Waag.

Het Zingend Hart geeft een geheel eigen invulling aan het Rembrandtjaar. Het kamerkoor neemt het publiek mee naar een stoffige zolderkamer, waar allerlei attributen nog aan de schilder herinneren. Twee vertellers leiden het concert in. Ze schetsen het Leiden ten tijde van Rembrandts jeugd. De koorleden hangen slapend over kleine, witte tafeltjes. Langzaam komen ze tot leven en zetten een lied van Johannes Brahms in.

De rolverdeling lijkt op het eerste gezicht duidelijk: de twee vertellers doen het acteerwerk en het kamerkoor zingt liederen tussendoor. Het is mooi dat het koor zich niet in dat verwachtingspatroon laat dwingen. De zangers beperken zich niet tot het muzikale gedeelte, maar ontpoppen zich tot de grootste acteurs van ’Rembrandt: een Leids geheim’.

Zelden zag ik een koor zo uitbundig acteren als Het Zingend Hart. Daar verdienen de koorleden absoluut een groot compliment voor. Zang en spel zijn met elkaar in evenwicht en voor het publiek in Scheltema is op deze manier een fraai schouwspel van 75 minuten gecreëerd.

Op het programma staan liederen die bijna vierhonderd jaar muziekgeschiedenis beslaan. Het oudste dateert van 1585 en het meest recente werk stamt uit 2001. Eigenlijk zit er nauwelijks muziek uit Rembrandts tijd bij.

Dat wordt gecompenseerd met scènes uit Rembrandts leven. We zien de schilder naar Amsterdam vertrekken. De witte tafeltjes vormen op z’n kop de boot die hem over de Haarlemmertrekvaart naar de hoofdstad vervoert. Inventief en vermakelijk.

Meest herkenbaar zijn de schilderijen van Rembrandt, die door Het Zingend Hart als tableau vivant worden neergezet. ’Het joodse bruidje’ is tamelijk eenvoudig uitgebeeld, maar zelfs voor ’De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ schrikken de koorleden niet terug. Een zwarte cape, een kanten kraag en zingen maar!

’Rembrandt: een Leids geheim’ door kamerkoor Het Zingend Hart. Muzikale leiding: Guido van Swieten. Gezien: 30 juni, Scheltema, Leiden. Daar nog te zien op 6 en 7 juli om 15.00 uur. Meer informatie en reserveren: www.hetzingendhart.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.