Opinie: Succes van Oranje Leeuwinnen is geen garantie voor de toekomst; nu moeten de clubs opstaan

Spelers van het Nederlands elftal komen aan op Schiphol na het WK voetbal in Frankrijk
© ANP / Jerry Lampen

De zegetocht van de Oranje Leeuwinnen leverde geen wereldtitel op maar wel een andere hoofdprijs. Het vrouwenvoetbal staat nu toch echt definitief op de kaart. Die conclusie mag getrokken worden na een maand waarin zelfs de meest notoire scepticus schoorvoetend meeging in het succes. Toch is er nog heel veel werk aan de winkel. Niet alleen voor de KNVB maar vooral voor de profclubs die hun verantwoordelijkheid nu dienen te nemen.

Natuurlijk was het niet altijd oogstrelend. Maar was het spel van de mannenploeg van Bert van Marwijk in 2010 in Zuid-Afrika dat wel? En wat is ’mooi voetbal’ wanneer je er al in een vroeg stadium uitvliegt? Op een eindtoernooi dient het resultaat voorop te staan.

Als dat gekoppeld kan worden aan fraai spel ben je spekkoper. Sla de historie er maar op na. De meeste wereldkampioenen en Europees kampioenen behaalden hun titel niet met swingend combinatievoetbal.

Dat de trots bij de Leeuwinnen moet overheersen, is terecht. De Verenigde Staten was een forse maat te groot maar dat is absoluut geen schande. Nederland is - hoe gek dat ook mag klinken voor een Europees kampioen en WK-finalist - niet meer dan een ontwikkelingsland. Kijk waar de Oranje Leeuwinnen twintig jaar geleden stonden. Rond de eeuwwisseling speelden de internationals voor anderhalve man en een paardenkop op een bijveld in de provincie tegen landen als Noord-Ierland waarvan met moeite kon worden gewonnen.

De opmars van het vrouwenvoetbal is niet uit de lucht komen vallen. Met dank aan de KNVB en de amateurclubs die hun deuren hebben opengezet voor voetballende meiden. Sneller dan verwacht plukken we nu de vruchten van die veranderde tijdsgeest en mentaliteitsomzwaai.

Lees ook: Voetbalsters grijpen naast de wereldtitel [video]

Toch is het werk daarmee niet gedaan. De huidige generatie internationals is uniek. We mogen er niet klakkeloos vanuit gaan dat er de komende decennia steeds weer nieuwe toplichtingen opstaan. Nu spelen de internationals bij Europese topclubs waar ze pas echt tot wasdom zijn gekomen. Wanneer ze in Nederland waren gebleven, was dat zeker niet het geval geweest.

En daar schuilt het gevaar voor de komende jaren. Wat als onze aanstormende talenten net niet goed genoeg zijn om zich in de buitenlandse competities verder te ontwikkelen? Daar zit de crux. De vaderlandse eredivisie is een speeltuin vergeleken met de competities in de landen om ons heen.

Het niveau in de eredivisie moet omhoog, wordt te pas en te onpas geroepen. En daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar wie gaat die kar trekken? Het priemende vingertje richting de KNVB is onterecht. De bond heeft zich de laatste jaren bovenmatig ingezet om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen. De oprichting van de BeNe-league die bestond uit Nederlandse en Belgische topclubs, werd geen doorslaand succes. Maar het plan was nobel en getuigde van ambitie.

De eredivisie blijft een probleemkind en is er maar een manier op daar vanaf te komen. De eredivisieclubs dienen hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar dan niet op de halfslachtige manier waarop dat bij veel clubs, op uitzonderingen als FC Twente en ADO Den Haag na, nu gaat. Tot aan de dag van vandaag werd het vrouwenvoetbal - al zal dat nooit hardop worden uitgesproken - gezien als marketinginstrument. Door het aanboren van een nieuwe doelgroep konden er meer seizoenkaarten en shirtjes worden verkocht.

Aan vrouwenvoetbal op zich valt nog steeds geen geld te verdienen. Niet gek dat clubs in nood als eerste bezuiniging hun vrouwenafdeling wegsnijden. En dat moet veranderen. Het vrouwenvoetbal moet gezien worden als een kraamkamer voor het succes van de toekomst. Als alle clubs de handen ineenslaan en besluiten echt te gaan investeren in vrouwenvoetbal, is een hoogwaardige eredivisie slechts een kwestie van tijd.

Lees ook: Leeuwinnen weer op Nederlandse bodem na WK vrouwenvoetbal in Frankrijk

Veel clubs hebben zonder vrouwenvoetbal al moeite om hun broek op te houden en zullen niet staan te springen om hun spaarzame centen op te offeren. Daar ligt een mooie taak voor de KNVB. Stimuleer of, beter nog, verplicht de clubs om te investeren. Dat kan met een financieel duwtje in de rug. Onder het motto: wie niet mee wil, mist de boot.

De kans dat we zomaar afglijden naar het niveau van twintig jaar geleden is niet heel groot. Maar dan moeten we niet lijdzaam achterover gaan leunen. Het woord is nu aan de clubs.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.