Premium

Herdenking op zee gebleven vissers Katwijk: ’Bij elke openslaande deur denken: daar komt hij’

Lies van Beelen, voorzitter van Stichting Visserijdagen, steekt tijdens de herdenking van op zee gebleven vissers een roos bij de eerste naam op het monument: Arend van Beelen (geen familie).
© Foto Hielco Kuipers

Vissend voor de Engelse kust maken schipper Arend van Duijn en stuurman Hendrik Guijt een praatje op de brug als zij vlakbij de KW85, Stormvogel geheten, plotseling een torpedo-achtige mijn overeind zien staan. Het overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog deint op en neer op de golven. Uit alle macht proberen de Katwijkse vissers het onheil af te wenden, maar het is tevergeefs.

Als het projectiel bijna voorbij is gedobberd, ontploft het alsnog. De KW85 is volkomen kansloos. Een van de matrozen wordt de lucht in geslingerd en is op slag dood. De andere dertien bemanningsleden proberen zichzelf met wrakhout te redden in het ijskoude water. Negen van hen overleven de ramp niet, onder wie vijf Katwijkers: Hendrik Guijt (33), Pieter Plokker (21), Jacob van Duijn (17), Arend van Beelen (15) en Willem Zwaan (14).

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.