Commentaar: Laat de bouw van het Nationaal Namenmonument nu beginnen

Commentaar: Laat de bouw van het Nationaal Namenmonument nu beginnen
De maquette van het Holocaust Namenmonument Nederland. Met het nationaal monument, met de namen van 102.000 vermoorde Joden en 220 Roma en Sinti, worden de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust herdacht.
© ANP

De bouw van het Nationaal Namenmonument voor de slachtoffers van de Holocaust in Amsterdam lijkt te kunnen aanvangen. Lijkt, want de bezwaarmakers hebben nog de mogelijkheid van hoger beroep in overweging. Maar laat iemand ze dat in vredesnaam uit het hoofd praten.

De namenwand voor Joden, Sinti en Roma verrijst aan de Weesperstraat op de meest voor de handliggende locatie. Middenin de oude Joodse buurt van de hoofdstad, nabij de symbolische Hollandsche Schouwburg en het Holocaustmuseum is er nauwelijks een geschiktere plek denkbaar om de 102.000 uitgewiste namen in steen te graveren.

Toch heeft het twaalf jaar moeten duren eer het monument definitief een plaats in de stad heeft verworven. Nadat het Wertheimpark, bij het Auschwitzmonument, buiten beeld was geraakt, verzetten buurtbewoners zich de laatste jaren fel tegen het ontwerp van de Amerikaan Libeskind voor het Weesperplantsoen.

Vanwaar die vastberadenheid van hun verzet, vraag je je af. Het niet-in-mijn-achtertuin-argument wimpelden de bezwaarmakers zelf af. Het ging hen om het ontwerp zelf, om het niet gehoord worden bij de besluitvorming. Daarom werd telkens een stok in de spaken van de voortgang gestoken.

In de bodemprocedure heeft de rechter nu de bezwaren terzijde geschoven. Geen enkel tegenargument bleef in het vonnis overeind. In het maatschappelijk belang is dit het enige juiste besluit. Wie in zo’n delicate kwestie steggelt over vijf meter bouwhoogte en parkeerplaatsen in hartje Amsterdam, verdient het gelijk niet.

Meer nieuws uit Opinie-Column