Commentaar: Niet klagen over Rutte, werknemers kunnen loonstijging zelf afdwingen

Minister-president Rutte verwijt de grote bedrijven, waar de winsten tegen de plinten op zouden klotsen, die weelde maar niet te willen delen met hun werknemers. En dat terwijl de top van die bedrijven de eigen zakken wel royaal bijvult.

Opmerkelijke taal van een VVD-premier, die nog niet zo lang geleden een halszaak maakte van de afschaffing van de dividendbelasting. Hij dreigt nu de compensatie van zijn uiteindelijke knieval in deze kwestie, verlaging van de vennootschapsbelasting, te schrappen om de werkgevers te dwingen de portemonnee te trekken.

Tot grote ergernis van de werkgevers, die de premier verwijten zelf verantwoordelijk te zijn voor het gebrek aan koopkrachtstijging. En daar hebben ze een punt. De stijging van de energiebelasting en andere vaste lasten als de zorgverzekering, hebben het beetje loonstijging dat wel is binnen geschraapt, vrijwel volledig afgeroomd.

Maar het omlaag brengen van die lasten wordt nog een lastige klus. Er wachten immers grote investeringen voor het klimaatbeleid, onderwijs en zorg. En ook overheidsdiensten als leger en politie hebben dringend een kapitaalinjectie nodig. Met het verlagen van de energiebelasting is de kous daarom wel af.

Werknemers moeten zelf aan de bak om mee te profiteren van de bloeiende economie. Het is daarom jammer dat het lidmaatschap van een vakbond zo uit de mode is geraakt. De premier kan hooguit morren, maar de bonden kunnen iets afdwingen aan de onderhandelingstafels. Maar dan moeten ze wel voldoende leden hebben. Lid worden van die bond dus. En massaal graag.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.