Een schilderij van Rembrandt in scène zetten met playmobil-poppetjes

Een schilderij van Rembrandt in scène zetten met playmobil-poppetjes
Foto’s van Femmy de Bart hangen op de tentoonstelling ‘In het licht van Rembrandt’.
© Foto Anton de Bart
Leiden

Een schilderij van Rembrandt in scène zetten met playmobil-poppetjes. Dat deed fotografe Femmy de Bart toen de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) Rembrandt als thema koos, ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2019. Onder de titel ’In het licht van Rembrandt’ exposeert de LAFV resultaten van dit project in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. 24 leden mochten ieder drie foto’s inleveren. Hiervan zijn er 37 voor de tentoonstelling geselecteerd.

,,Ik heb zes foto’s gemaakt waarop playmobil-poppetjes zijn opgesteld als in een schilderij van Rembrandt’’,vertelt Femmy.

,,Op de expositie is ’De heelmeesters’ te zien. Een van de poppetjes heb ik in het Rijksmuseum gekocht. De rest heb ik beschilderd met de kostuumpjes uit Rembrandts tijd. Een nadeel is dat die poppetjes niet zo buigzaam zijn. De mannen op ’De heelmeesters’ staan er juist soepel bij.’’

De fotografe heeft een opklapstudiootje van 60 x 60 x 60 cm. Hierin bouwde ze de schilderijen van Rembrandt op. Met kleine lampjes riep ze het gewenste lichteffect op. Geen detail van ’De heelmeesters’ heeft ze over het hoofd gezien.

,,Er staat een playmobil-schaartje op. Voor een blad met tekst heb ik een stukje instructie van een bekende meubelfabrikant gebruikt. En rechtsonder staat een boekje van playmobil. Alles precies op de plek die overeenkomt met het schilderij. Als ik het zie, moet ik ook lachen. Rembrandt is voor mij niet alleen schilderkunst met een bijzondere lichtval. Je kunt er ook een grappige visie op geven.”

De tweede foto van Femmy op de expositie is een portret van haar dochter met een bloemenkrans op het hoofd. ,,Dit is Rembrandts schilderij ’Saskia als Flora’. Flora is de Romeinse bloemengodin. Voor de achtergrond heb ik een paneel bruin geverfd. Ik wilde aanvankelijk oude kleren gebruiken, lijkend op hoe men zich in Rembrandts tijd kleedde, maar besloot dat het een foto van nu moest worden. Mijn dochter had een paar bloemenkransen. Voor de foto heb ik een gewone lamp en een reflectiescherm gebruikt. Verder heb ik goed gelet op de positie die ze binnen het kader inneemt.’’

Femmy de Bart werkt graag met thema’s. Daar raakte ze aan gewend door de lerarenopleiding die ze ooit volgde. Hekjes, trappenhuizen, glazen bollen en poppetjes zijn thema’s die goed bij haar passen.

Dat ze het maken van foto’s zo creatief aanpakt, heeft ermee te maken dat ze daarvóór schilderde. ,,Ik begon foto’s te maken om ideeën voor schilderijen vast te leggen. Het ging me om spiegelingen, maar ook abstracte beelden, dat wil zeggen details waarvan je niet meteen ziet wat het is. Ik kreeg behoefte het fotograferen uit te breiden, volgde cursussen en werd lid van de LAFV. Ik doe daar veel inspiratie en stimulans op.’’

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie