Premium

Gemengde gevoelens op afscheidsreceptie Bonaventuracollege Roelofarendsveen

Gemengde gevoelens op afscheidsreceptie Bonaventuracollege Roelofarendsveen
De leraren Jos Lustberg en William Berix gaan met pensioen, net nu ook hun Veense ’Bona’ stopt.
© Foto Hielco Kuipers
Roelofarendsveen

Honderd procent geslaagd. Die boodschap, achter de ramen van het ’Bona’ in Roelofarendsveen geplakt, is deze woensdag niet te missen op weg naar de receptie waar afscheid wordt genomen van de school en twee van zijn leraren - die met pensioen gaan.

Gemengde gevoelens op afscheidsreceptie Bonaventuracollege Roelofarendsveen
Uit de boodschap bij het Bonaventuracollege in Roelofarendsveen klinkt meer dan trots alleen.
© foto’s LD

Uit de woorden spreekt trots - ook de laatste 29 mavo-leerlingen zijn goed afgeleverd - maar ook bitterheid. „Want waarom liet de gemeenschap zo’n knettergoede school links liggen?”, stelt geschiedenislerares Van Dam uit, die 28 jaar met ’ziel en zaligheid’ werkte aan de Schoolbaan. ,,Ik denk dat ze hier in de Veen nog spijt van gaan krijgen.”

In zijn toespraak merkt schoolbestuurder Frits Hoekstra op dat ’overal in Nederland krimp van jeugd is en overal eenzelfde trek naar steden’: ,, En tegenwind heb je niet meer: iedereen kan zich een elektrische fiets veroorloven.”

Het maakte dat, toen het aantal aanmeldingen tegenviel, zijn schoolbestuur een beslissing moest nemen die het niet had willen nemen. „En ook na die moeilijke beslissing deed dit team er alles aan om te laten zien wat een fantastische school dit is. Ondanks zorgen over de eigen toekomst, is waargemaakt wat we ouders beloofden toen we ze in maart vertelden dat de school dicht gaat: dat we goed voor hun kinderen zouden blijven zorgen”

Zo lijkt iedereen dubbele gevoelens te hebben. Neem Joyce Straathof en Wendy Lek, die van 1984 tot 1988 op school zaten en er vriendinnen voor het leven werden. ,,Wat was het allemaal ontspannen. En waarom moet dat, na zo’n gezellige receptie, stoppen in een kern waar gruwelijk veel wordt bijgebouwd?’’

Gemengde gevoelens op afscheidsreceptie Bonaventuracollege Roelofarendsveen
Al te veel oud-klasgenoten troffen Joyce (r) en Wendy niet op de afscheidsreceptie. Wel zagen ze hun oud-leaar Engels, De Klerk.

„En waren er niet altijd krimpbewegingen en golven omhoog?”, meldt leraar Jos Lustberg in een speech. Hoewel de receptie mede ter ere van zijn pensionering wordt gegeven, verhuist hij nog even mee naar het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp. Leerlingen die eveneens die kant op gaan hebben zo nog even dat bekende gezicht waar ze naar toe kunnen’. William Berix, de tweede leraar die met pensioen gaat, mag ook de dag na de receptie nog even aan de bak. ,,Dan heb ik leerlingen van drie mavo die hun schoolexamen willen herkansen.”

„Je zou de school op een andere plek willen neerzetten”, verzucht schoolbestuurder Hoekstra. ,,Het was echt een fijne school met een hele fijne sfeer’’, benadrukken Nina en Emma. Toch zijn ze hier niet alleen voor zichzelf en hun eigen schoolverleden: ,,We zijn er vooral om onze moeder, juf Van Dam, te steunen. Aan haar hebben we gezien hoeveel impact die sluiting heeft.’’

Gemengde gevoelens op afscheidsreceptie Bonaventuracollege Roelofarendsveen
Juf Van Dam krijgt gelukkig veel steun van dochters Nina (l) en Emma.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.