Staatsbosbeheer zet natuurgebieden in voor woningbouw en toch moet de natuur hiervan profiteren

Staatsbosbeheer zet natuurgebieden in voor woningbouw en toch moet de natuur hiervan profiteren
Aan de westzijde van Krommenie wordt een energieneutrale, waterrijke woonwijk gerealiseerd.
© Illustratie AM
Amsterdam

Staatsbosbeheer wil minder belangrijke natuurgebieden inzetten voor woningbouw. Volgens de natuurbeheerder is het niet de bedoeling dat deze gebieden vol worden gezet met huizen.

Verloren poldertjes aan de randen van de steden die slecht toegankelijk zijn voor recreanten en ecologisch gezien niet erg belangrijk zijn, wil Staatsbosbeheer inbrengen bij projectontwikkelaars.

,,Er is natuurlijk sprake van een gigantische woningbouwopgave’’, zegt woordvoerder Imke Boersma. ,,Voor een groot deel zullen die binnenstedelijk worden gerealiseerd, maar voor een deel rondom de steden. Wij willen de woningbouw laten aansluiten op onze terreinen zodat je uit de stad meteen het groen in kunt.’’

Flexibel

Het is niet zo dat de verloren poldertjes straks helemaal vol worden gezet met woningen. Wel zal er een vorm van grondruil plaatsvinden. ,,Wij zijn flexibel met de eigendomsrechten. Uiteindelijk moet er net zoveel natuur overblijven, die kwalitatief beter is’’, aldus Boersma.

Staatsbosbeheer heeft tienduizenden hectaren grond aan de rand van steden in bezit. Een klein deel van de gebieden komt in aanmerking voor woningbouw. De organisatie is al in gesprek met verschillende projectontwikkelaars.

In Krommenie bouwt AM een wijk met ruim tweehonderd woningen waar het gebied van Staatsbosbeheer veel beter bereikbaar wordt voor recreatie.

Ook in Haarlemmermeer en Purmerend zijn er gesprekken tussen Staatsbosbeheer, projectontwikkelaars en gemeenten. Het geld dat projectontwikkelaars betalen voor het gebruik van een deel van de percelen kan gebruikt worden voor het herstellen van natuurgebieden.

Uiteindelijk streeft Staatsbosbeheer ernaar dat iedereen direct vanuit zijn of haar huis is aangesloten op een groen, waterrijk netwerk.

Volgens de organisatie zijn goede verbindingen tussen groene gebieden binnen en buiten de stad nog lang niet overal vanzelfsprekend en eindigt een wandel- of fietspad te vaak bij een sloot, een hek of een snelweg. Terwijl iedereen van natuur en landschap zou moeten kunnen genieten.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.