Premium

Geen enkele eikenprocessierups ontsnapt aan de grote stofzuiger

Geen enkele eikenprocessierups ontsnapt aan de grote stofzuiger
De eiken zijn hier relatief klein, maar de hoeveelheid rupsen is indrukwekkend. Hier de Lageweg in Katwijk.
© Foto Hielco Kuipers
Katwijk

Op het lijstje staan 22 bomen langs de Lageweg en inderdaad staan daar 22 bomen voorzien van een bandje dat waarschuwt voor de eikenprocessierups. ,,Maar toen we hier aankwamen, zagen we meteen dat er meer bomen onder de rupsen zitten. We kunnen bijna het hele rijtje nalopen’’, vertelt Melvin van Es.

Samen met zijn tweelingbroer Fabian is Melvin al zes weken dag in dag uit bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups. Melvin zuigt vanuit de hoogwerker de rupsennesten uit de bomen - ook wanneer ze niet door de gemeente gemarkeerd zijn. Zijn broer verplaatst na iedere boom de auto een klein stukje en zorgt dat er geen fietsers tegen de stempels van de wagen aan rijden. En aan het einde van de dag spuit Fabian de kap die zijn broer over zijn hoofd heeft schoon met een soort veredelde plantenspuit. ,,Hij hoeft eigenlijk niet zo veel te doen’’, zegt Melvin over zijn broer. ,,Maar als ik dit in mijn eentje zou moeten doen, zou ik iedere keer mijn overall uit moeten doen om in de auto te stappen.’’ Werken met eikenprocessierupsen vereist nou eenmaal dat de procedures strikt worden nageleefd om contact met de brandharen van de dieren te voorkomen.

Geen enkele eikenprocessierups ontsnapt aan de grote stofzuiger
© Foto ANP

De tweeling werkt voor De Wit Groenvoorziening in Hazerswoude. ,,Vorig jaar deden we niet in eikenprocessierupsen, maar dit jaar hebben we onze handen er vol aan’’, vertelt Melvin. Vandaag zijn ze begonnen met wat bomen in Roelofarendsveen, Oude Wetering, Nieuwe Wetering en Rijpwetering, ’s middags zijn ze neergestreken aan de Lageweg in Katwijk. De eiken zijn hier relatief klein, maar de hoeveelheid rupsen is indrukwekkend. Fabian toont een nest van zeker een meter lang dat ze kort tevoren hebben opgezogen. ,,En kijk eens in deze boom: hier zitten zeker vijftien nesten in. Allemaal van die grote spinsels.’’

Verkleedpartij

De mannen lopen rond in een wegwerp-overall en dragen grote handschoenen die een paar keer per dag gewisseld worden. Ook de verslaggever wordt in een overall gehesen voordat hij het werk vanuit de hoogwerker mag bekijken. Op het lijstje met aandachtspunten dat de broers van hun werkgever mee hebben gekregen, valt te lezen waar die verkleedpartij goed voor is. Klachten die kunnen worden veroorzaakt na contact met de brandharen zijn jeuk, huiduitslag, oogklachten, luchtwegklachten en klachten van algemene aard zoals koorts, algehele malaise en slapeloosheid. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf.

Overdag doet de eikenprocessierups zijn naam bepaald geen eer aan. In plaats van in polonaise door de boom te trekken, zitten de dieren in dikke spinselnesten dicht op elkaar. Alsof ze zitten te wachten om opgezogen te worden.

Geen enkele eikenprocessierups ontsnapt aan de grote stofzuiger
© Foto ANP

Maar juist het feit dat de dieren zo gezellig bij elkaar kruipen, levert de grootste hindernis op voor de rupsenzuiger. Een paar keer moet Melvin het versmalde mondstuk van de buis halen om het nest op te kunnen zuigen. Maar zelfs dan laten sommige nesten zich niet gemakkelijk vangen. De man met de stofzuiger moet de bult rupsen een paar keer flink hard tegen de boomstam aan duwen voordat de oogst door de lange slang in de grote stofzuiger verdwijnt.

De eigenwijze bezoeker wil het toch even proberen. De eerste paar kleine nestjes verdwijnen probleemloos in de machine. Maar het gevecht met een groot nest eindigt ermee dat de halve kolonie beneden tussen de struiken belandt. Melvin neemt het werk maar weer over, stuurt de hoogwerker naar beneden en zuigt ook de gevallen rupsen naar binnen.

Geen enkele eikenprocessierups ontsnapt aan de grote stofzuiger
© Foto ANP

Als de boom laatste boom van de dag schoon is, zit de stofzuigerzak vol. De oogst van de dag. Melvin schat het op een kilo of vijftien. Die gaat vanmiddag nog de oven in van De Wit, die naast een hoveniersbedrijf ook een dierenbegraafplaats exploiteert. Volle zakken worden door Roeland in de crematieoven bij de dierenbegraafplaats verbrand (minimaal 650 graden minimaal 6 minuten) om zo de eiwitten die de allergische reactie veroorzaken te neutraliseren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.