Noodklok huisartsen Leidse en Alphense regio: tekort assistenten, langere wachttijden bij huisartsenposten

Huisartsenpost bij het LUMC© Archieffoto LD

Marieta Kroft
Leiden

Huisartsen in de Leidse en Alphense regio luiden de noodklok. Vanwege een tekort aan medewerkers voor de huisartsenposten kunnen de wachttijden aan de telefoon deze zomer fors oplopen. Niet eerder was dit probleem zo groot, zegt voorzitter en huisarts in Alphen, Ruud Gebel van de Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR).

Wie buiten kantooruren de huisartsenpost belt, krijgt een triagist aan de lijn. Dit is een speciaal opgeleide doktersassistent of medisch student die samen met de patiënt bepaalt of en zo ja waar, de patiënt beoordeeld moet worden door een arts.

Ondanks verwoede pogingen, lukt het SHR, net als elders in het land, niet om het zomerrooster rond te krijgen. ,,Op zaterdag bijvoorbeeld, horen er zeven mensen de telefoon op te nemen’’, zegt Gebel. ,,Dat lukt deze zomer niet.’’

Hij begrijpt waarom triagisten moeilijk te vinden zijn: ,,Het is een verantwoordelijk en zwaar beroep. Het wordt steeds drukker bij de huisartsenposten en mensen worden veeleisender. Zorgwekkend is het wel.’’

Hij adviseert patiënten via www.huisartsenposten.nl en www.thuisarts.nl te bepalen of een bezoek echt nodig is. Bij levensbedreigende situaties kan de spoedlijn worden gebeld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.