Werk aan Hooigracht begint pas na Oud en Nieuw

Loman Leefmans
Leiden

De omvangrijke herinrichting van de Leidse Hooigracht begint pas volgend jaar. Daar hebben de winkeliers op aangedrongen. Zij vrezen omzetverlies en een verkeerschaos als de werkzaamheden al tijdens de feestdagen in december aan de gang waren.

De Hooigracht maakt deel uit van de Centrumroute. Dat is het parcours tussen de Lammenschansweg, via Hooigracht en Langegracht, naar het stationsgebied. Op die haakse route gaan in de toekomst meer lijnbussen rijden waardoor er minder door de Breestraat hoeven te manoeuvreren.

Om dat voor elkaar te krijgen moet de Centrumroute breder worden gemaakt en ontdaan van zoveel mogelijk onderbrekingen zoals zebrapaden, parkeervakken en bomen. Het hele project kost circa 22 miljoen euro. Het provinciebestuur draagt daar bijna de helft aan bij.

Het verkeerspleintje bij Jan van Houtkade, Plantsoen en Korevaarstraat is inmiddels af en de Hooigracht, inclusief Sint Jorissteeg, is het volgende stuk van het traject dat onder handen wordt genomen. Winkeliers kwamen in eerste instantie in opstand omdat álle bestaande parkeervakken verdwijnen. Daarna klonken bezwaren tegen de geplande werkzaamheden aan het eind van dit jaar. De gemeente houdt vast aan het eerste punt, maar stelt de grote klus wel uit tot na de jaarwisseling. Wel worden er al bomen omgehakt in november, als tegen die tijd een aannemer is gevonden voor het hele karwei.

Die aannemer moet ook samen met de gemeente een informatiebijeenkomst beleggen voor de buurt, direct na Leidens Ontzet. Het maandelijkse inloopspreekuur bij café Olivier wordt na de zomer voortgezet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.