Leiden laat strenge terrasteugels vieren

Loman Leefmans
Leiden

De versoepeling van de Leidse terrasregels gaat definitief door en dus kan de Leidse horeca op dat punt opgelucht ademhalen. ,,De voorschriften waren ook wel érg gedetailleerd’’, benadrukt GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft.

Opvallende kleuren mogen weer, evenals kleine reclame-uitingen van biermerken op parasols en windschermen, en ook stoelen en tafels zijn niet langer aan strikte materiaalvoorschriften onderhevig. Eerder lieten vertegenwoordigers van horecabond KHN al weten daar ’redelijk content’ mee te zijn.

Hoe anders was dat enkele zomers geleden. Na een lange tijd van onduidelijkheid over wat er wel of niet op de Leidse terrassen mocht en kon, presenteerde de gemeente drie jaar geleden ordners vol voorschriften. Afmetingen en vorm van bloembakken, tafels, parasols en windschermen werden tot op de millimeter nauwkeurig omschreven en daaraan werd ook een zeer beperkt kleurenpalet gekoppeld. Een houten picknicktafel met een Heinekenparasol daarboven was bijvoorbeeld dubbel fout. Ondernemers werd dwingend verzocht om op termijn ander terrasmeubilair aan te schaffen. Vanuit de lokale horeca regende het vervolgens klachten over de grootste regeldrift en ambtelijke willekeur.

In de aanloop naar de raadsverkiezingen in het voorjaar van 2018 wilden zowat alle politieke partijen van deze regels af. ,,De horeca kreunde en steunde’’, weet Van Delft. Onder haar verantwoordelijkheid zijn sindsdien de regels meer werkbaar gemaakt. ,,Kleuren maken niet meer uit, als ze maar niet fluorescerend zijn. En voortaan geven we een maximum afmeting aan, maar schrijven we geen materiaal meer voor. En een bescheiden reclame op parasols, daar doen we ook niet moeilijk meer over.’’

Volgens Van Delft moeten Leidse terrassen wel een open karakter krijgen en houden. ,,Niet helemaal dichtgezet dus, met hekjes, bloembakken en schermen. Daar blijven we wel op letten.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.