Veel regen in Louisiana om tropische storm Barry

Veel regen in Louisiana om tropische storm Barry
Lafayette

De tropische storm Barry, die in de Golf van Mexico richting de Amerikaanse staat Louisiana koerst, neemt toe in kracht en kan komend weekend hevige regenval en stormvloed veroorzaken. Dat meldt Weeronline. Er kan op grote schaal 300 tot 500 millimeter vallen boven het stroomgebied van de Mississippi river.

De hele kustlijn van Lousiana krijgt er mee te maken, maar het zwaartepunt wordt verwacht in de baai ten zuiden van Lafayette. Ook in Mississippi en het oosten van Arkansas kan veel regen vallen.

Ook nemen de windsnelheden toe met windstoten tot 140 kilometer per uur, maar die zullen waarschijnlijk net niet leiden tot een orkaan. Qua wind is het vergelijkbaar met een zware tot zeer zware storm in Nederland.

Stormvloed

De hoogste stormvloed wordt verwacht in de kustgebieden van New Orleans. Doordat het water daar hoog wordt opgestuwd kan de Mississippi river zijn water niet goed kwijt aan de zee en daardoor is de kans op overstromingen van de rivier dieper landinwaarts extra groot. Aan de oostelijke kust van Louisiana zijn golven mogelijk tot vijf meter hoog. CNN meldde dat de stormvloedkering in de Mississippi dichtgaat en de haven van New Orleans vrijdag wordt gesloten.

Barry is de eerste tropische storm van het seizoen die het zuiden van de Verenigde Staten bedreigt. Zondag vervalt Barry weer tot een tropische depressie, maar blijft veel regen veroorzaken. Na het weekend zwakt het systeem verder af en trekt het noordoostwaarts. Daarbij kan het nog flink regenen, maar niet zoveel als in het zuiden van de VS.

Meer nieuws uit Buitenland