Premium

Zwangere alcoholiste heeft spijt dat ze een voetganger in Oegstgeest zwaar invalide heeft gereden

Zwangere alcoholiste heeft spijt dat ze een voetganger in Oegstgeest zwaar invalide heeft gereden
Oegstgeest/Den Haag

Op 27 oktober 2017 liep haar gezonde man via Leiden naar Oegstgeest, een wandeling van zo’n drie kilometer. ,,Toen kwam er een dame met te veel alcohol in haar lichaam en een baby in haar buik rond 12 uur ’s middags slingerend met volle vaart aanrijden en schepte mijn man die keurig op het zebrapad liep.”

De verklaring van de vrouw van het slachtoffer slaat vrijdagmiddag in als een bom in de rechtbank in Den Haag, net als de verklaring van haar dochter. Behalve het leven van deze vitale man die graag ging golfen, een abonnement op het concertgebouw had, iedere woensdag naar de Haagse sociëteit De Witte ging om daar met zijn geologenvriendjes te lunchen en te kletsen en graag lekker ravotte met zijn kleinkinderen, is ook het leven van zijn familie en vrienden voorgoed veranderd.

,,En niet ten goede”, zegt zijn vrouw, om te vervolgen: ,,De gevolgen waren vreselijk. Mijn man had veel botbreuken, inwendige bloedingen, hersenschade en allerlei complicaties zoals longontsteking, blaasontsteking, wondroos en als gevolg van dat alles een ernstig delier. Nu kan hij nooit meer lopen, wordt hij met een tillift naar het toilet gebracht en kan hij niets meer zelf. Hij is een stakker geworden en zit in een zorghotel te wachten tot hij dood gaat. Wat moet ik verder zeggen? Zijn leven is volledig naar de knoppen, naar zijn huis in Spanje kan hij nooit meer.”

Julia W., de 33-jarige vrouw die terechtstaat, huilt zachtjes terwijl ze een glaasje water krijgt aangereikt van haar advocaat die ook de familie van het slachtoffer van water voorziet. W. heeft enorm veel spijt van wat er is gebeurd. Als ze de tijd terug kon draaien zou ze het graag doen. Maar dat kan niet meer. Toch nemen de rechters daar niet meteen genoegen mee. Waarom heeft ze in eerste instantie verklaard dat ze maar een paar glazen alcohol had gedronken? Uit bloedonderzoek bleek dat ze vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed had. Omgerekend is dat veertien glazen alcohol en dat om twaalf uur ’s middags.

Doodongelukkig

,,Ik had een alcoholprobleem”, zegt de Oegstgeestse. Ze was doodongelukkig en zwanger uit een relatie in Canada teruggekomen naar Nederland. Haar ouders waren allebei alcoholist, dus ze wist dat het in haar genen zat. En hoewel ze zwanger was, kon ze toch niet stoppen met drinken. Ze dronk zoveel dat ze zich dan goed voelde en kon functioneren. ,,Dat vond u, maar dat is natuurlijk niet zo”, houdt een rechter haar voor.

,,Als er een alcoholverslaving in de familie zit, is er des te meer reden dus om daar dan wat aan te doen”, meent een andere rechter. ,,U mag drinken wat u wilt, dat is uw zaak, maar op het moment dat u achter het stuur kruipt, wordt het onze zaak”, zegt de eerste rechter. ,,U heeft het leven van een man verwoest en het leven van uw ongeboren kind bedreigd. Hoeveel heeft gedronken? Bij de politie loog u.” ,,Een paar flinke glazen. Ik had maar een paar uur geslapen en daarvoor ook gedronken. Ik dronk eigenlijk altijd.”

Behandeling

De officier van justitie is helder in zijn eis. Hier past een taakstraf van 240 uur en een lange ontzegging van de rijbevoegdheid van twee en een half jaar. Hij eist geen celstraf. Als de vrouw in de cel belandt, raakt ze haar kind en woning kwijt. Er zijn verzachtende omstandigheden. Zo is de vrouw na het ongeluk direct in behandeling gegaan bij de Brijder Verslavingszorg en heeft ze inzicht gekregen in haar alcoholmisbruik. Ze staat al anderhalf jaar droog, op een terugval na, en slikt iedere dag een ’anti-trekpil’. Uitspraak 26 juli.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.