Standbeeld van Rembrandt onthuld voor de deur van Museum De Lakenhal

Wethouder Yvonne van Delft onthult het beeld van Rembrandt.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

Rembrandt van Rijn is terug in zijn geboortestad. Voor de deur van Museum De Lakenhal is vrijdagmiddag een bronzen standbeeld van de schilder onthuld door de Leidse cultuurwethouder Yvonne van Delft.

Het beeld is door kunstenaar Gabriël Sterk gemaakt en toont Rembrandt in een schildersjas. Het kunstwerk heeft eerder in de Hermitage in Amsterdam gestaan. De beeldhouwer heeft het in bruikleen aan de gemeente Leiden aangeboden.

Yvonne van Delft: ,,Ik heb samen met museumdirecteur Meta Knol gekeken waar het beeld het best tot zijn recht zou komen. We hebben voor de Oude Singel gekozen.’’

Het blijft tot februari volgend jaar op deze plek staan. Daardoor is het ook een aandachttrekker voor de expositie ’Jonge Rembrandt, rising star’, die van 2 november tot en met 9 februari in Museum De Lakenhal te zien is.

Het jaar 2019 is uitgeroepen tot Rembrandtjaar, omdat het 350 jaar geleden is dat de schilder is overleden. Er zijn overal in het land tentoonstellingen en later dit jaar dus ook in Leiden.

De stad staat dit weekeinde volledig in het teken van de meesterschilder met de Leidse Rembrandt Dagen. De zeventiende eeuw wordt zaterdag en zondag tot leven gewekt in de wijk rond de Pieterskerk met meer dan driehonderd figuranten en acteurs. Zo worden onder meer enkele schilderijen van Rembrandt uitgebeeld als tableau vivant.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.