Premium

Miljoenenroof bij FloraHolland is gesprek van de dag: wie is de dader?

Miljoenenroof bij FloraHolland is gesprek van de dag: wie is de dader?
Royal FloraHolland.
© AFP
AALSMEER

De miljoenenroof die een werknemer van de financiële afdeling pleegde bij Royal FloraHolland is het gesprek van de dag in Aalsmeer, maar niemand kent de man. Althans, dat beweren werknemers van de bloemenveiling.

In de gangen vanaf het parkeerdek, bij de trappenhuizen, rondom de ingang: personeel van de bloemenveiling praat volop over de verdwenen 4,3 miljoen euro. Maar openlijk spreken over de megadiefstal, dat is een ander verhaal. „Mogen we ook niet”, zegt een man op de spiraaltrappen, voor hij verder beent.

Lees hier meer: FloraHolland is verzekerd voor de miljoenenfraude door medewerker van financiële afdeling

Bij een van de gekleurde trappenhuizen benadrukt een werknemer dat het ’natuurlijk een heel groot bedrijf is’. „Er werken hier duizenden mensen, de meesten hier ken ik echt niet”, zegt een van hen terwijl hij met anderen een sigaretje rookt. „Zeker niet van die afdeling waar ze over het geld gaan.”

Een ander vult aan dat het hem ook niet veel uitmaakt wie het is. „Ik heb begrepen dat ’we’ goed verzekerd zijn voor zoiets. Dat geld komt dus wel terug. Zolang ik mijn salaris maar elke maand blijf krijgen, vind ik het best.”

Bij de hoofdingang en toeristeningang van Royal FloraHolland – waar dagelijks horden mensen een kijkje komen nemen – willen de meesten niet praten. „Ga toch weg hier”, zegt een man in pak.

Om de hoek staan ’arbeiders’, maar velen komen niet uit Nederland en weten in tegenstelling tot hun Hollandse collega’s niet wat er is gebeurd. „Wow”, zegt Tomász uit Polen. „Dat is heel veel geld, 4,3 miljoen euro. Maar ik weet verder niets. Ik werk hier nog niet zo heel lang. Ik verdien hier mijn geld, daar ben ik tevreden mee, en dat is het.”

Iets verderop, bij een snackbar waar werknemers rond lunchtijd wat te eten halen, wordt ook druk gesproken over de gigantische roof. „Maar het is wel een sukkel”, zegt Hans die snel een broodje kroket naar binnen werkt.

„Hij had ervoor moeten zorgen dat hij niet zou worden gepakt. Op tijd weg zijn, dat is de kunst. En dan naar een ver land, waar ze je niet kunnen vinden, en je de hele dag met een cocktail op het strand kunt liggen. Hoppa.”

Zijn collega is wel blij dat hij op tijd is gepakt. „Ik moet elke dag werken, de hele week vroeg op, en ga ervan uit dat ik dat tot mijn zeventigste moet volhouden. Zo’n gast is gewoon een klaploper die snel willen profiteren. Aanpakken die hap.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.