Renovatie Leidse raadszaal pakt zes ton duurder uit

De Leidse raadszaal.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De renovatie van de historische Leidse raadszaal kost zes ton meer dan het eerder geraamde bedrag van acht ton.

Dat maakte PvdA-wethouder Marleen Damen bekend in een brief aan de gemeenteraad. De forse overschrijding is volgens haar het gevolg van het feit dat er nu pas een gedetailleerd onderhoudsplan ligt, eerder ging het om een losse raming.

Raadsleden reageerden donderdagavond gelaten op de schriftelijke mededeling van Damen. Pas vlak voor de vergadering ontvingen ze de onheilstijding. Alleen raadslid Pieter Krol van de ChristenUnie sloeg erop aan. ,,Laten we toch eens bekijken of het niet wat soberder kan.’’

De Leidse raadszaal is een monument, met onder meer dure hardhouten ornamenten en meubels. De ruimte op de tweede verdieping van het stadhuis is aan een stevige onderhoudsbeurt toe en wacht daar al jaren op. Omdat het hele stadhuis wordt verbouwd en de ambtenaren naar gebouw Level bij het station verhuizen, is de tijd nu rijp.

In 2017 was een kleine acht ton uitgetrokken voor de klus. Dat bedrag moet worden opgetrokken tot bijna 1,4 miljoen, zo laat Damen weten. Het plafond moet van rookaanslag worden ontdaan, want vroeger werd bij raadsvergaderingen gerookt en sindsdien is de ruimte niet meer grondig gereinigd. De deels geweven wanden, het hout bij de twee tribunes, het oude tapijt; het moet allemaal worden vervangen of gerestaureerd. Dat geldt eveneens voor het parket dat door de beroemde kunstenaar M.C. Escher is ontworpen. Ook elektra, ventilatie en verlichting zijn aan vernieuwing toe.

Naast de noodzakelijke ingrepen heeft de wethouder nog een aanvullend wensenlijstje ter waarde van bijna drie ton. Het gaat dan om het vervangen van de gordijnen, het herstellen van de zware raadszetels en het laten ontwerpen van een nieuwe katheder. Die kosten lopen al snel op, alleen al het herstellen van de stoelen wordt geraamd op 164.000 euro.

De gemeenteraad beslist na het zomerreces hoeveel aan de opknapbeurt wordt uitgegeven. Dan is ook bekend, zo maakte Damen duidelijk, wat de gehele renovatie van het stadhuis gaat kosten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.