Naturalis-bioloog Peter Hovenkamp (65) is omgekomen in Maleisische grot

Reddingswerkers bij de grot waar de Nederlander verdronk.© AFP

MIRI

Een 65-jarige Nederlander is verdronken in Maleisië toen een rivier in een grot waarin hij zich vrijdagmiddag bevond, plotseling overstroomde. Het gaat om bioloog Peter Hovenkamp die werkte voor Naturalis in Leiden.

Er is een grote zoekactie op touw gezet om hem te vinden, zegt de leider van de zoek- en bergingsoperatie in het park. Acht andere toeristen kwamen tijdens de excursie met de schrik vrij, meldt de Maleisische krant The Star.

Het lichaam van de Nederlander werd zaterdagochtend gevonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat een Nederlander is omgekomen.

De man is in dienst van Naturalis in Leiden. Het museum en biodiversiteitscentrum was zaterdag op de hoogte van het nieuws, maar had toen nog geen officieel bericht gekregen dat het om hun medewerker gaat.

„We zijn natuurlijk enorm geschrokken”, zegt een woordvoerster. „Maar ik moet er meteen bij zeggen dat we nog geen bevestiging hebben. Zodra die er is, zullen we het personeel en andere betrokkenen inlichten.”

Later past Naturalis de pagina over Hovenkamp op de eigen website aan. ,,We hebben het zeer trieste nieuws ontvangen dat onze geliefde collega en gewaardeerd onderzoeker Peter Hovenkamp is overleden. Ons diepste medeleven gaat naar de nabestaanden van Peter.’’

Hovenkamp werkte sinds 1983 voor de Universiteit Leiden en vanaf 2013 voor Naturalis. Hij was gespecialiseerd in onderzoek naar varens.

De woordvoerder van Naturalis noemt Hovenkamp „een bevlogen onderzoeker en betrokken medewerker.” De bioloog was volgens de zegsvrouw voor een congres in Maleisië. Op eigen initiatief had hij nog wat extra dagen aan de reis toegevoegd.

In de grot waar de man door het snel stijgende water werd overvallen, leven 3 miljoen vleermuizen. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Gids ook gevonden

Reddingswerkers hebben maandag het lichaam van de vermiste Maleisische gids ook gevonden. Dat meldde de leiding van het reddingsteam tegenover de Maleisische krant The Star.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.