Twintig miljoen euro voor projecten tegen bodemdaling Groene Hart

Erna Straatsma
Den Haag

De ’regiodeal’ bodemdaling Groene Hart is rond. De rijksoverheid en acht regionale partners investeren gezamenlijk twintig miljoen euro om het probleem van verzakking tegen te gaan.

De rijksoverheid en acht regionale partners investeren gezamenlijk twintig miljoen euro om het probleem van verzakking in het groene gebied tussen de grote steden tegen te gaan.

Minister Schouten (natuur/landbouw) schrijft dat in een gisteren verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Schouten draagt tien miljoen euro bij aan diverse projecten. De gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht, en drie waterschappen leveren de andere tien miljoen euro.

Het geld is bedoeld voor proefprojecten op het gebied van innovatieve woningbouw, nieuwe verdienmodellen voor agrariërs en de reductie van koolstofdioxide uit veengronden. Ook hebben de partners plannen voor een landelijk expertisecentrum over bodemdaling.

Bodemdaling is een groot probleem in het Groene Hart en in de andere veengebieden in Nederland. Er zijn daarom nieuwe oplossingen nodig voor wegenonderhoud, woningbouw en de toekomst van de agrarische sector. Veengrond klinkt in door ontwatering en droogte en zorgt ook voor meer uitstoot van milieuschadelijke koolstofdioxide.

Minister Schouten werkt met tal van regio’s samen aan plannen om de welvaart in die gebieden te verbeteren. Vorig jaar is daarvoor 950 miljoen euro gereserveerd. Eind 2018 selecteerde het kabinet het voorstel van de regio Groen hart uit 88 inzendingen voor een ’regiodeal’. Elf andere gebieden krijgen samen 205 miljoen euro.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.