Premium

Duikerwerken Vos en Peperkamp in IJmuiden is een van de oudste duikbedrijven van Nederland

Duikerwerken Vos en Peperkamp in IJmuiden is een van de oudste duikbedrijven van Nederland
Zoon Melvin en vader Cees Vos, de tweede en derde generatie in het familiebedrijf.
© Cees de Geus
IJmuiden

Duikerwerken Vos en Peperkamp in IJmuiden is niet alleen een van de oudste duikbedrijven van Nederland, maar ook een echt familiebedrijf: na zijn opa Cornelis Vos (in 2017 overleden) en vader Cees Vos (54), koos ook Melvin Vos (20) een paar jaar geleden voor een leven als beroepsduiker.

Melvin, word je als duiker meteen in het diepe gegooid?

„Haha, nee. Mijn opa had in 1960 geen papieren nodig, toen was het nog een vrij beroep, maar inmiddels moet je in het kader van de Opleiding Duikarbeid een aantal wettelijk verplichte ’certificaten beroepsduiken’ halen. En als je eenmaal over de benodigde papieren beschikt ben je voortdurend aan het nascholen, herkeuren en hercertificeren. Dat is een van de minder leuke kanten van het vak.”

Cees: „Maar veiligheid voor alles. Omdat je onder water en onder druk werkt, is het zaak alle risico’s uit te sluiten. Daarom bestaat iedere duikploeg ook uit drie personen: een duiker, een stand-by-duiker en een duikploegleider. Duikhelmen zijn van een camera- en een communicatiesysteem voorzien. En de duiker heeft een reservefles op zijn rug, maar is daarnaast via een honderd meter lange slang verbonden met een luchttank waar 20.000 liter in zit. In de zestig jaar dat het bedrijf bestaat, is er nog nooit een ongeluk gebeurd. Daar zijn we trots op.”

Is de liefde voor duiken jullie met de paplepel ingegoten?

Cees : „Ja. Onder het eten werd bij ons thuis nergens anders over gepraat. Mij sprak het aan, mijn broer niet: hij is piloot geworden, dus er zit een flink hoogteverschil tussen onze werkgebieden.”

Melvin: „Eerst niet. Ik volgde de opleiding ’Media en Vormgeving’ toen ik me opeens realiseerde dat ik dan altijd binnen, achter een bureau moest zitten. Dat schrok me af, temeer daar ik van mijn vader inmiddels een duiksetje had gekregen waarmee ik in het zwembad kon oefenen. Ik vond het leuk en bleek er goed in. Het duikvirus heeft me daarna niet meer losgelaten.”

Wat maakt jullie werk leuk?

Melvin: „Het is heel afwisselend. Kades inspecteren, onder water lassen, sonars verwisselen, verongelukte auto’s uit het water halen, onder water verfen, touwen uit scheepsschroeven halen… Geen dag is hetzelfde.”

Cees: „Je werkt onder water, in de natuur, met heel geavanceerde apparatuur. Dat maakt het ook best kapitaalintensief, je wilt niet weten wat alleen een decompressiekamer al kost… We beschikken inmiddels ook over een duikrobotje, maar ik geloof niet dat die ons werk op termijn over gaat nemen, daar is het te specialistisch voor. ’Not the biggest but the best’ is onze slogan, met een knipoog naar de concurrentie. Mede daardoor lukt het ons al bijna zestig jaar om onder water het hoofd boven water te houden.”

Hebben jullie van je hobby je beroep gemaakt?

Cees: „Nee, het is niet zo dat ik ’s zomers op duikvakantie ga. Bij een voormalige collega die naar Curaçao is verhuisd heb ik wel eens gesnorkeld, maar ik ga in mijn vrije tijd liever skiën of op het strand liggen. Om een vooroordeel weg te nemen: ook in Nederland kan je dankzij de steeds betere waterkwaliteit uitstekend sportduiken. Je ziet hier meer anemonen, zeesterren en kreeften dan in de Middellandse Zee. Of er zeedieren zijn waar we bang voor zijn? Haha, nee. Soms schrik je wel eens als er opeens een rode kreeft opduikt. En in Den Helder moet je uitkijken voor Bertus de zeehond, die wil nog wel eens agressief uit de hoek komen…”

Melvin: „Een passie zou ik het niet willen noemen, dat geldt meer voor mijn werk als dj en producer. Maar ik heb me onder water nog nooit een seconde verveeld.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.