Foodtrucks verkopen de restanten van het voorbije weekend op kliekjesdagen

Kliekjesdag op maandag en dinsdag de komende weken.© Foto Taco van der Eb

Theo de With
Leiden

Niet alle omwonenden zijn er even blij mee, maar de komende weken zijn maandag en dinsdag de kliekjesdagen in Leiden. Op het plein bij de voormalige Groenoordhallen verkoopt een aantal foodtrucks de restanten van het voorbije weekend.

Het initiatief komt van Alexandra Kranenburg en Esmeralda de Gruijter. Zij zagen de voedselverspilling van sommige foodtrucks met lede ogen aan en bedachten een oplossing.

De meeste foodtruck zijn in het weekend actief. Foodtruckfestivals zijn gewoonlijk op vrijdag, zaterdag en zondag. En dat geldt ook voor popfestivals en andere evenementen waar de trucks met hun etenswaren naar toe rijden. Voor de cateraars is het soms lastig in te schatten hoeveel voedsel en drinken zij voor zo’n festival moeten inslaan.

Door tegenvallende bezoekersaantallen, slecht weer of te veel horeca-aanbod constateren zij soms op zondagavond dat ze veel spullen over hebben. Weggooien is zonde, maar vanwege de beperkte houdbaarheid kunnen de etenswaren ook niet tot volgend weekend bewaard worden.

Daarom zijn de kliekjesdagen in het leven geroepen. Tot en met dinsdag 10 september parkeren foodtrucks op maandag en dinsdag op het pleintje langs de Willem de Zwijgerlaan. Acht weken lang kunnen Leidenaars tussen 13.00 en 22.00 uur terecht om de producten tegen gereduceerde prijs te kopen. Het liep maandag op de eerste dag nog niet meteen storm.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.