Premium

Steun voor regenbooggezin trouwambtenaar Edam-Volendam: ’Accepteer ons, waarom mogen wij niet bestaan?’

Steun voor regenbooggezin trouwambtenaar Edam-Volendam: ’Accepteer ons, waarom mogen wij niet bestaan?’
Ko met zijn ouders René van Bakel, Rick Paul van Mulligen en Nina de la Croix.
© Eigen foto
Edam-Volendam

De champagne lag bij wijze van spreken al koud. Eindelijk erkenning van alle ouders in het regenbooggezin. Acteur Rick Paul van Mulligen (37), zijn partner René van Bakel (33) en cabaretière-actrice Nina de la Croix (38) wisten het zeker. „We gingen er vanuit dat het goed zou komen.” Maar het kabinet houdt het bij twee wettelijke ouders.

„Heel pijnlijk”, zegt Nina de la Croix, die ook trouwambtenaar is in de gemeente Edam-Volendam, waar ze opgroeide. „We zijn een heel normaal gezin, maar dat vindt het kabinet dus niet. Dit gaat om acceptatie. Waarom mogen wij wettelijk niet bestaan? Dat doet echt zeer.”

Vijf jaar geleden werden het koppel Rick Paul van Mulligen (Wie is de Mol, 2019), René van Bakel en de vrijgezelle Nina de la Croix ouders van Ko. Vooraf zijn goede afspraken gemaakt, waarbij hun zoon centraal staat. Van Bakel is de biologische vader en Van Mulligen de ’wettelijke’ door erkenning van de baby voor de geboorte. „We wonen apart in Amsterdam, maar doen veel samen.” Elke maand evalueren de drie hoe alles gaat.

Opvoeders

Het kabinet maakte vrijdag het plan bekend om het familierecht ’beter te laten aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving’. Want steeds meer kinderen groeien op met meer dan twee ouders. Er komt een nieuwe regeling voor het draagmoederschap, een register met informatie over biologische afstamming van kinderen en een regeling voor ’deelgezag’ voor opvoeders.

Dat betekent: naast twee wettelijke ouders kunnen voor ieder kind straks twee extra ouders met deelgezag worden aangesteld. Zij kunnen daardoor mee naar de ouderavond en met het kind naar de huisarts. Het kabinet wil het niet mogelijk maken om kinderen meer dan twee wettelijke ouders te geven.

’Zo helder’

Een klap in het gezicht van meeroudergezinnen. Deelgezag betekent geen volledige erkenning en gaat hen niet ver genoeg. Zij vinden dat een kind drie of vier wettelijke ouders moet kunnen hebben. De la Croix: „Een staatscommissie heeft drie jaar onderzoek gedaan en het kabinet geadviseerd dat erkenning van álle ouders het allerbeste is voor het kind. Dat advies was zo helder. Maar het kabinet legt het opzij en sluit ’een compromis’.”

Een bittere pil. „Als je Ko zou vertellen dat hij twee ouders heeft wordt hij boos: Ik heb drie ouders!” Aan tafel bij tv-presentatrice Eva Jinek vertelden de drie wat het kabinetsplan voor hun gezin betekent. Als Rick Paul van Mulligen en Nina de la Croix zouden overlijden is Ko bijvoorbeeld officieel wees. „René is juridisch gezien geen vader. Dat is toch niet uit te leggen?!”

Na de uitzending is het regenbooggezin overladen met reacties. „Veel complimenten. Dankbetuigingen. Mensen vinden het goed dat we het bespreekbaar maken. Ze vinden het bizar dat je als meeroudergezin niet wordt geaccepteerd. Een enkeling was het met ons oneens. Die wil alles bij het oude houden: één papa, één mama.”

Tweede kindje

Het gezin, een tweede kindje is op komst, is tegen wil en dank een boegbeeld geworden. „We zijn een gewoon, liefdevol gezin en willen uitdragen dat dit heel normaal is. Er zijn veel gezinnen zoals wij. Denk aan pleeggezinnen, adoptiegezinnen. In het nieuws komen was niet ons doel, maar tegen dit kabinetsbesluit wilden we een vuist maken. We doen dit voor de kinderen. Voor Ko. Dat hij gewoon kan zeggen dat hij drie ouders heeft en daar niet voor hoeft te vechten.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.