Mats van Kins wil nu vlieguren maken en hoopt door ADO Den Haag verhuurd te worden

Mats van Kins controleert de bal in de oefenwedstrijd tegen Scheveningen.
© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk
Leiden

De nieuwigheid van het draaien van een seizoensvoorbereiding is er voor Mats van Kins wel een beetje af. De 20-jarige Leidenaar is begonnen aan zijn derde contractjaar bij ADO Den Haag. Of hij het komend seizoen ook daadwerkelijk in het shirt van de Haagse club is te bewonderen, valt te bezien. ,,Verhuur zou het beste zijn’’, zegt hij.

Het trainingskamp in Zeeland - en daarmee de derde week van de voorbereiding - zit er op. Mats van Kins hoeft zich niet meer uit te sloven om te laten zien wie hij is. Ook de supporters die massaal uitrukken om de oefenduels te bekijken, kennen hem inmiddels wel. Ondanks dat hij na zijn debuut in de eredivisie tegen PEC Zwolle in december 2017 geen officiële minuten meer maakte.

De meningen van de aanhang zijn divers, blijkt uit opmerkingen langs de kant. De een ziet Van Kins liever vandaag dan morgen in de basis verschijnen. Een ander vindt hem te licht voor het grote werk. Die tweespalt zegt veel over de status van de Leidenaar. Van Kins is een verfijnde voetballer met oog voor de ruimte. Maar door een gebrek aan speeltijd raakt zijn ontwikkeling niet in een stroomversnelling.

Hoewel hij dezelfde positie in het veld kan bekleden als Abdenasser el Khayati, maakt Van Kins zich geen illusies. ,,Mocht El Khayati vertrekken, wordt er een opvolger voor hem gehaald. Daar is de club allang mee bezig. Er komt dan ook geld vrij, dus dat is logisch.’’

Over die impasse heeft hij onlangs nog gesproken met trainer Fons Groenendijk en technisch directeur Jeffrey van As. ,,Ik moet nu vlieguren gaan maken. Dat vinden zij ook. Ik ben realistisch genoeg om te zien dat dat in het eerste van ADO lastig wordt. Verhuur zou daarom het beste scenario zijn. Naar een club uit de Keuken Kampioen Divisie bijvoorbeeld. Er hebben zich alleen nog geen clubs gemeld. Misschien dat er binnenkort ergens een deur open gaat.’’

Minuten

Eigenlijk is de voorbereiding de periode waarin hij het meest aan voetballen toekomt. Vooral in de eerste weken maakte iedere speler zo’n beetje hetzelfde aantal minuten. De Leidse middenvelder laat daarin zien wat hij kan. Met de bal aan de voet en de kin omhoog loert hij op een beslissend steekballetje. Dat is best lastig tegen amateurclubs die zich gegroepeerd terugtrekken om de schade te beperken.

Toch gaat het veel te ver om over een uitzichtloze situatie te spreken. Van Kins heeft het nog steeds ’onwijs naar zijn zin’ bij ADO. En geniet van iedere minuut dat hij op het veld staat. Mocht een verhuur uitblijven, is er geen man overboord. Jong ADO Den Haag speelt komend seizoen in de derde divisie waarin iedere weekeinde een stevig potje mannenvoetbal op het programma staat.

Dat is een stuk aantrekkelijker dan de nietszeggende reserve-competitie waarin ADO 2 vorig seizoen nog meedraaide. ,,Dan speel je af en toe op maandagavond en krijg je weinig ritme. Vorig seizoen raakte ik ook nog geblesseerd, dat was heel irritant. Maar ik blijf het altijd positief bekijken. Ik ben pas twintig en er is nog veel mogelijk.’’

RCL

Want wie hem een paar jaar geleden had gezegd dat hij op 20-jarige leeftijd aan zijn derde seizoen als profvoetballer bij ADO Den Haag zou bezig zijn, was meteen knettergek verklaard. Als A-junior bij RCL had hij een half jaar meegedraaid in het eerste elftal dat ook toen in de tweede klasse uitkwam.

Een aantal clubs uit de Bollenstreek toonde interesse in de technische middenvelder. Hij was eigenlijk al rond met Katwijk toen ADO Den Haag zich opeens meldde.

,,Ik weet niet of een verhuur aan een topamateurclub eigenlijk een optie is. Volgens mij is dat een ingewikkelde constructie omdat ik normaal gesproken bij ADO iedere dag train en een club als Katwijk maar drie keer in de week.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.