In nieuwe Leidse Vijf Meihal komen meer clubruimtes

In nieuwe Leidse Vijf Meihal komen meer clubruimtes
De nieuwe Vijf Meihal gezien vanaf de Churchilllaan.
© afbeelding gemeente leiden
Leiden

Een inpandige praktijk voor fysiotherapie, meer kantoorplekken en een gedeelde ruimte voor onder meer de businessclub van basketbalorganisatie ZZ Leiden. Genoemde toevoegingen aan de toekomstige Leidse Vijf Meihal moeten de angel halen uit de kritiek van verschillende sportclubs op het ontwerp.

,,En een opslagruimte voor de Leidse gymnastiekvereniging, ook dáár zijn we nog naar op zoek’’, aldus sportwethouder Paul Dirkse bij de presentatie van de meest recente plannen.

Lint

De nieuwe Vijf Meihal, bestaande uit twee sporthallen onder één dak, moet komen bovenop het meest zuidelijke voetbalveld langs de Boshuizerkade. De hoofdingang is aan de Telderskade, nabij de hoek met de Churchilllaan. Dirkse gaat ervan uit dat de bouw over ongeveer een jaar gaat beginnen en dat hij, of zijn opvolger, het openingslint doorknipt in het voorjaar van 2022.

De nieuwe dubbele hal wordt de thuisbasis van ZZ, maar ook van enkele korfbalclubs en de gymnastiekvereniging, evenals mbo-Rijnland en het Leonardo college. Als het sportcentrum er staat, kunnen de huidige Vijf Meihal en de Drie Octoberhal tegen de vlakte.

Een welkome verbetering voor de Leidse sport, dachten Dirkse en veel andere lokale politici. Dat mag ook wel; het ervoor uitgetrokken bedrag is, inclusief het inrichten van de gronden eromheen, inmiddels gestegen naar 22,8 miljoen.

Ophouden

Toch kwam er de nodige kritiek op de voorgestelde nieuwbouw. ZZ wilde in het complex een eigen kantine annex businessclubruimte en vanuit het gymnastiekbestuur klonk een vergelijkbaar geluid. Sterker nog, als de basketbalorganisatie géén eigen plekkie krijgt voor sponsors en genodigden, dan kon ZZ wel eens ophouden te bestaan, zo voorspelde de Leidse topsportcoördinator Tjeerd Scheffer.

Dirkse heeft na die aanhoudende kritiek de architect nog eens naar het ontwerp laten kijken en op de tekentafel met wandjes laten schuiven. Met als resultaat dat er meer vergader-, kantoor-, praktijk- en clubruimtes ontstaan. ,,Die ook nog zijn uit te breiden, mocht bijvoorbeeld ZZ dat willen. Maar de ruimtes komen niét in beheer van de clubs, maar van een horeca-pachter die we nog zoeken. Dat gebeurt via een aanbesteding’’, aldus Dirkse.

In september buigt de gemeenteraad zich nog al laatste over de nieuwste voorstellen.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie