Waarnemend burgemeester Frank Koen van Wassenaar vertrekt: ’Zorg goed voor de nieuwe burgemeester’

Waarnemend burgemeester Frank Koen van Wassenaar vertrekt: ’Zorg goed voor de nieuwe burgemeester’
Burgemeester Frank Koen zit zijn laatste raadsvergadering voor. In raadhuis de Paauw in Wassenaar.
© Taco van der Eb
Wassenaar

Na precies anderhalf jaar zat waarnemend burgemeester Frank Koen (CDA/63) dinsdagavond zijn laatste raadsvergadering in Wassenaar voor.

Aan het eind van de avond, waarin nog belangrijke besluiten over sportzalen en scholen werden genomen, stond de gemeenteraad bij zijn afscheid stil. ,,Burgemeester Koen was voor deze periode de juiste man op de juiste plek’’, sprak VVD-fractievoorzitter Laurens van Doeveren namens de gemeenteraad.

,,Hij heeft Wassenaar bestuurlijk vlotgetrokken. We blijven zelfstandig, we hebben een koers uitgezet voor onze werkorganisatie die we delen met Voorschoten. Hij was ook een burgervader: zichtbaar en met een open houding naar de inwoners. Zij hadden niet door dat hij elke dag twee uur van en naar Wassenaar aan het reizen was.’’

Koen woont in Lexmond en gaf vanaf het begin van zijn komst naar Wassenaar al aan dat hij geen vast burgemeesterschap ambieerde. In zijn afscheidstoespraak gaf de vertrekkend burgemeester aan dat ’hij het een groot voorrecht vond om anderhalf jaar burgemeester in Wassenaar te mogen zijn’.

,,Het was boeiend, soms ingewikkeld, zeker ook achter de schermen en bij tijd en wijle bizar, maar dat is zoals Wassenaar is.’’

Een van de mooiste momenten vond hij dat Wassenaar afgelopen winter enkele honderden vluchtelingen opving en dat zoveel inwoners zich voor deze op Duinrell verblijvende groep zich inzette.

Koen heeft nog geen nieuwe baan. ,,Maar maakt u zich geen zorgen, het waarnemerschap drukt niet op het wachtgeld van de gemeente.’’

De voormalig leraar aardrijkskunde en biologie blijft voorzitter van de raad van toezicht van een grote scholengroep. Na de zomer volgen er enkele gesprekken over mogelijke klussen. Hij gaf de raadsleden nog een boodschap mee: ,,Zorg goed voor de nieuwe burgemeester.’’

Donderdagavond wordt VVD’er Leendert de Lange in Kasteel Wittenburg geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Wassenaar. Er is dan ook gelegenheid afscheid te nemen van Frank Koen.

Diezelfde avond komt er ook witte rook uit de schoorsteen van buurgemeente Voorschoten. De gemeenteraad maakt bekend wie ze aanbevelen om er kroonbenoemde burgemeester te worden. Zo goed als zeker wordt dat de huidige waarnemer Pauline Bouvy.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie