Drukke kruising bij Leidse Rhijnvreugd op de schop

Drukke kruising bij Leidse Rhijnvreugd op de schop
Leiden

Het kruispunt op het einde van de Leidse Hoge Rijndijk moet helemaal op de schop en opnieuw ingericht.

Dat heeft slechts zijdelings te maken met het feit dat daarnaast het nieuwe woonwijkje Rhijnvreugd verrijst, nabij de grens met Zoeterwoude en het begin van de Willem van der Madeweg. De gemeente heeft schuld en steekt de hand in eigen boezem. ’De huidige verkeerskundige situatie kent op dit moment veel veiligheids- en afwikkelingsproblemen als gevolg van historische keuzes die hier niet positief aan hebben bijgedragen’.

Wanneer het drukke verkeerspunt een nieuw uiterlijk krijgt, hangt af van project Rhijnvreugd. De firma Vink Bouw uit Nieuwkoop wil de zes bestaande woningen naast die plek opknappen en langs het water van de Oude Rijn nog circa veertig nieuwe huizen bouwen. Daarvoor wordt een grondruil uitgevoerd met de gemeente en met de firma Verhagen die het allerlaatste bedrijfspand aan de Hoge Rijndijk bezit.

Gevolg van die verkaveling is dat Vink er zowel huizen als een appartementenblok bouwt. Verhagen krijgt aan de andere kant van de Hoge Rijndijk, langs de Willem van der Madeweg, een kavel grond om een nieuw bedrijfspand op te zetten.

De woningen krijgen tussen de drie en vijf bouwlagen,. Verder moet de monumentale schoorsteen blijven staan en krijgt het aanwezige tegeltableau van Zaalberg Potterij een nieuwe plek. De gemeente verwacht de eerste bouwactiviteiten pas in het najaar van 2020.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie