Syriëganger Reda N. uit Leiden hoort straf voor IS-deelname

Syriëganger Reda N. uit Leiden hoort straf voor IS-deelname
DEN HAAG

De vermeende jihadist Reda N. (24) uit Leiden hoort dinsdag wat voor straf hij krijgt voor de rol die hij in Syrië en Irak zou hebben gehad. Ook Oussama A. (24) uit Utrecht weet vanmiddag of en hoe lang hij de cel in moet. De rechtbank Den Haag zal daarbij een oordeel geven over beschuldigingen van het Openbaar Ministerie dat A. lachend op een foto poseert met een gekruisigd persoon.

Dat is volgens het OM een oorlogsmisdaad en het is de eerste keer dat een Syriëganger daarvoor wordt vervolgd in Nederland.

Het OM heeft tegen A. een celstraf van zeven jaar en acht maanden geëist en tegen N. zeven jaar cel. De aanklagers stellen dat ze tussen 2014 en 2016 meededen met de terroristische organisatie IS en terreurmisdrijven hebben voorbereid en bevorderd. Naast de kruisigingsfoto zou de Utrechter ook twee andere foto's hebben verspreid waarop gedode slachtoffers staan. N. zou geprobeerd hebben twee anderen te ronselen.

De twee waren niet samen in het strijdgebied en ontkenden stellig dat ze hebben gevochten. Ze zeiden dat ze in ziekenhuizen mensen hebben verzorgd.

Het tweetal werd al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel wegens terrorisme. Hun advocaat meent dat het OM ze hier niet voor de tweede keer mag vervolgen.

Lees hier meer over Reda N.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie