25 en 22 jaar celstraf voor mannen die Leidse zakenman op klaarlichte dag liquideerden [update]

Den Haag

Leon N. (26) en Mohamed H. (32) uit Purmerend en Zaandam zijn dinsdag door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld tot celstraffen van 25 en 22 jaar voor het ’op klaarlichte dag op gruwelijke wijze’ liquideren van de Leidse zakenman Zeynal Er drie jaar geleden.

De veroordeelden waren niet bij de uitspraak. Het hof acht bewezen dat ze op 14 juni 2016 naar Leiden reden om daar even voor zes uur middenin een woonwijk Er te vermoorden. N. schoot de Leidenaar met een pistoolmitrailleur neer voor de woning waar hij bij zijn familie verbleef. Er had 33 schotwonden. N. krijgt een forsere celstraf omdat hij in het bezit was van wapens. De twee moeten ook nog een schadevergoeding betalen van tien- en vijfduizend euro aan de schoonzus en zwager van Er.

Volgens het hof hebben de twee de moord goed voorbereid. Daags voor de liquidatie zetten ze een vluchtscooter neer in de buurt van de woning van hun slachtoffer. Op de dag van de aanslag reden ze met een gestolen Caddy met valse nummerplaten naar de Rooseveltstraat. In de woning van N. werd eenzelfde nummerplaat aangetroffen. Diverse getuigen verklaarden dat ze de twee uit de auto zagen stappen bij de plaats van het delict en ze later samen op de scooter zagen wegrijden.

In de Caddy trof de politie dna aan van beide verdachten, het wapen en aanmaakblokjes. N. verklaarde tijdens de zitting ineens dat er nog een scooter was, maar hij zei niet wie daarop zaten. Die verklaring is door het hof terzijde gelegd omdat hij niet strookt met getuigenverklaringen. H. zei dat zijn dna via via in de Caddy was terechtgekomen. De twee kunnen nog in cassatie gaan.

Lees ook: Openbaar ministerie eist opnieuw forse celstraffen tegen moordenaars uit Zaandam en Purmerend

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.