Leidse jaarwisseling was ’relatief veilig’, blijkt half jaar later

Loman Leefmans
Leiden

Bij de afgelopen jaarwisseling is het aantal incidenten en brandmeldingen gedaald, maar de schade aan gemeente-eigendommen weer gestegen.

Dat meldt burgemeester Henri Lenferink die een half jaar na dato alle statistische gegevens over Oud en Nieuw op een rijtje heeft gezet voor de gemeenteraad.

Lees ook: Na gewonden in Leiden ’stap voor stap richting vuurwerkvrij’, aldus burgemeester

De mussen vallen van het dak, maar in het lijstje van Lenferink valt te lezen dat het aantal container- en afvalbranden tijdens de ijskoude jaarwisseling is afgenomen van 85 in het jaar daarvoor naar 52 bij de overgang van 2018 naar 2019.

Ook het aantal incidenten en woninginbraken daalde, van 99 naar 72. De schade aan eigendommen van de gemeente steeg weliswaar van 15.000 naar 24.000 euro, maar dat bedrag lag nóg een jaar eerder op 82.000. Vooral bovengrondse papier- en kledingcontainers moesten het ontgelden. Daarvoor is niemand opgepakt.

Dieptepunt vormde de vuurwerkontploffing bij de Schubertlaan. Daarvoor werd een 36-jarige Leidenaar gearresteerd. Hij bleek een hele lading illegaal vuurwerk in bezit te hebben.

Lees ook: Vier kinderen gewond na vuurwerkexplosie in Leiden-Zuidwest

Toch zorgen de lokale voorlichtingscampagne tegen illegaal vuurwerk, het schouwen van bouwplaatsen en de instelling van vuurwerkvrije zones voor een afname aan incidenten, volgens de burgemeester.

Voor jongeren werden activiteiten opgezet om ’doelloos rondhangen’ te voorkomen en er zijn maar drie tieners voor het afsteken van vuurwerk naar bureau Halt gestuurd.

Woningcorporaties in Noord hebben brievenbussen van flats dichtgemaakt zodat er geen vuurwerk in kon worden gegooid.

’Dit heeft erg goed gewerkt en de bewoners waren ook erg blij met deze maatregelen’, schrijft Lenferink. Vorig jaar leden de corporaties 25.000 euro schade en dat betrof bij de laatste jaarwisseling nog maar 800 euro. Ook is het aantal spontane wijkopruimacties op 1 januari gestegen.

Het geheel overziend, komen brandweer, gemeente en politie tot de conclusie dat de jaarwisseling ’relatief veilig’ is verlopen. Daarom ook is de gemeente van plan veel van de genomen maatregelen door te zetten, over dik vijf maanden. Als primeur wordt dan de gehele binnenstad uitgeroepen tot een vuurwerkvrij gebied.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.