Terrasvlonder Annies afgekeurd

Terras Annies aan de Hoogstraat.

Terras Annies aan de Hoogstraat.© foto hielco KUIPERS

Loman Leefmans
Den Haag/Leiden

De aanleg van een nieuw groot waterterras bij Annies gaat voorlopig niet door.

In Den Haag zette de Raad van State woensdag een streep door het gewenste plan van het Leidse café-restaurant, dat nadrukkelijk wordt ondersteund door de gemeente. Voor het huidige dekschuitenterras op de plek waar Oude en Nieuwe Rijn samenkomen, heeft het besluit geen gevolgen.

,,We zijn blij’’, meldt Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). ,,Maar de uitspraak kwam niet onverwacht want de gemeente heeft gehandeld in strijd met de eigen regels.’’

Annies – vroeger Annie’s Verjaardag – is gevestigd in de keldergewelven onder de Hoogstraat en heeft voor de deur al tientallen jaren een fors terras dat leunt op twee dekschuiten. Dat waterpodium wilde het horecabedrijf vervangen door een groter, drijvend exemplaar vlak boven het water.

De gemeente stemde daarmee in, maar het Waterambacht en HVOL kwamen ertegen in het geweer. De historische organisaties vonden een groot, halfrond vlonder een aantasting van het beschermde stadsgezicht. Bovendien wordt de doorvaarbaarheid bij het ’waterplein’ naast Aalmarkt en Stille Rijn bemoeilijkt. Dat probleem wordt tevens voorzien door rondvaartrederij Rembrandt die zich op dit punt aansloot bij de bezwaarmakers.

De Raad van State spreekt zich niet uitdrukkelijk uit over de twee aangevoerde hoofdargumenten, maar het hoogste rechtscollege ziet vooral juridische en planologische oneffenheden in het samenspel tussen omgevingsvergunning en bestemmingsplan. Een onderzoek loopt nog naar de doorvaarbaarheid op de waterwegen, in het geval dat het vlonderterras er wel komt te liggen. De uitkomsten daarvan kunnen een ander licht op de situatie werpen, maar voorlopig zijn de inmiddels vijf jaar oude terrasplannen geblokkeerd.

De gemeente noch eigenaar Marc Huisman van Annies was voor commentaar bereikbaar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.