Premium

Gemeenteraad Noordwijk ziet zonnepark wel zitten

Gemeenteraad Noordwijk ziet zonnepark wel zitten
© Foto ANP
Noordwijk

De aanleg van een zonnepark langs de N206 bij Noordwijkerhout is een stuk dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Noordwijk kwam donderdagavond speciaal terug van reces om het plan nog gedurende de zomer ter inzage te kunnen leggen.

Haast is geboden, omdat de initiatiefnemer Oldrik Verloop wil meedingen naar een subsidieregeling van de rijksoverheid. Daarbij moet hij dan een onherroepelijke vergunning kunnen overleggen. Om dat traject voor 29 oktober afgerond te kunnen hebben, moest de gemeenteraad nu een beslissing nemen om de plannen ter inzage te kunnen leggen. Want hoewel de subsidietermijn loopt tot 14 november, geldt ook dat wie het eerst komt het eerst maalt.

Vertraging van de besluitvorming zou er mogelijk toe leiden dat het zonnepark er nooit komt, omdat de subsidieregeling volgend jaar verandert en kleinschalige projecten dan niet meer in aanmerking kunnen komen. Het park dat op het Landgoed Klein Leeuwenhorst moet komen, zal stroom gaan leveren aan zo’n zevenhonderd huishoudens.

Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek ziet het niet zitten. Gevreesd wordt dat straks allerlei paardenweitjes vol met zonnecollectoren worden gezet. Dat zou het open landschap aantasten. Gevreesd wordt dat vele toeristen in het voorjaar dan de streek zullen mijden.

Wethouder Roberto ter Hark denkt niet dat toestemming geven aan het Noordwijkerhoutse park tot precedentwerking zal leiden. ,,We beoordelen iedere aanvraag op zijn merites. U moet als raad de bestemming bepalen. Als u zegt ’geen zonneweide’ dan komt die er niet.’’

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de raad in. Op basis van eventuele bezwaarschriften wordt bepaald of er definitief toestemming voor het park komt.

De raad heeft daarnaast unaniem een motie aangenomen met het verzoek om nieuwbouwwoningen en andere gebouwen standaard te laten voorzien van in het dak geïntegreerde zonnepanelen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.