Eraan/eraf: In tropische hitte de calorieën van de kliekjes eraf fietsen

Fruit voor de smoothie wordt ter plekke gesneden.© Foto Leidsch Dagblad

Theo de With
Leiden

Het loopt nog niet echt storm bij de kliekjesdagen in Leiden. Er staan vier foodtrucks, maar dat blijkt genoeg om een lekkere lunch samen te stellen.

Elke maandag en dinsdag verkopen foodtrucks de restanten van het voorbije weekend op het pleintje bij de voormalige Groenoordhallen. De etenswaren zijn immers niet houdbaar tot het volgende weekend, als ze weer uitrukken naar nieuwe festivals. De kliekjes kunnen Leidenaars tegen gereduceerd tarief kopen.

Wij hebben de keuze uit zoetigheid, smoothies, sushi en warme gerechten. IJs en snoep vinden we geen lunch. Sushi met rauwe vis vertrouwen we niet als dat al een paar dagen oud is. We gaan voor de warme hap. Collega Laura kiest een tosti bolognese. De geroosterde witte boterhammen met kaas komen met een kwak bolognesesaus. Ze is er niet erg enthousiast over.

Mijn kipburger blijkt te bestaan uit een stuk gemarineerde kippendij. Hij ligt op een bruin broodje en gaat vergezeld van komkommer, jalapeño’s, geroosterde paprika, ananas en ui. Op zich een prima lunch. De foodapp op mijn smartphone berekent de energiewaarde op 400 calorieën.

Het is een warme dag. Daarom laten we bij de Smoothie Bar twee drankjes bereiden. We wijzen zelf aan wat erin willen: sinaasappel, aardbei, appel, komkommer en gember. Rekensom: niet meer dan 125 calorieën.

Eraan gaat sneller dan eraf. De thermometer kruipt over de 30 graden, maar toch pak ik de fiets voor een tropisch ritje naar Alphen aan den Rijn.

Heen via Zoeterwoude en Hazerswoude, terug via Koudekerk en Leiderdorp. De Hoge Rijndijk fietst prettiger met een geasfalteerd fietspad, maar is ook saaier. De Rijneke Boulevard is bepaald geen toeristische route en Heineken ruikt doordringend. De terugweg voert over het jaagpad langs de Oude Rijn. Slecht onderhouden, maar leuker om te fietsen. Aan het einde van de Lage Rijndijk doemt de Zijlpoort op als magistrale entree van Leiden.

Op caloriecalculator.nl reken ik achteraf mijn energieverbruik uit. Dat valt mee. Met mijn gewicht en lengte verbruik ik met drie kwartier fietsen 500 calorieën. Met de heenreis had ik dus mijn lunch al verbrand; ik had niet meer terug hoeven fietsen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.