Rechtbank stelt ziekenhuizen in ruzie met pacemaker-leveranciers in het gelijk

Het LUMC en zeven andere ziekenhuizen mogen van de rechter doorgaan met de aanbestedingsprocedure.

Het LUMC en zeven andere ziekenhuizen mogen van de rechter doorgaan met de aanbestedingsprocedure.© Foto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Den Haag

De Haagse rechtbank kiest partij voor de ziekenhuizen in de ruzie die was ontstaan met twee leveranciers van pacemakers en ICD-kastjes.

De ziekenhuizen hoeven de aanbestedingsprocedure voor het leveren van deze medische hulpmiddelen niet opnieuw te doen, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde uitspraak van de rechtbank.

De bedrijven Medtronic Trading te Heerlen en Boston Scientific te Kerkrade eisten tijdens het kort geding op 10 juli een nieuwe aanbestedingsprocedure. Ze voelden zich uitgeknepen door de acht ziekenhuisorganisaties die zich volgens hen als één machtsblok zouden opereren. Het stoort ze bijvoorbeeld dat ze ’gratis’ personeel beschikbaar moeten stellen voor het inregelen van de apparatuur en dat ze verplicht zijn een voorraad aan te houden voor het geval een ziekenhuis een pacemaker of ICD-kastje snel nodig heeft.

Onzin, betoogde de advocaat van de samenwerkende ziekenhuizen AMC in Amsterdam, Flevoziekenhuis in Almere, LUMC in Leiden, Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag en regio, UMC in Maastricht, Radboud UMC in Nijmegen, UMC Utrecht en VU Medisch Centrum te Amsterdam.

Ze hoeven geen gratis werk te leveren, het is bij de totale prijs inbegrepen, stelde de ziekenhuisadvocaat. Hij sprak het vermoeden uit dat de leveranciers – ’nota bene bedrijven met miljardenwinsten’ – er alleen maar op uit waren om de aanbestedingsprocedure te vertragen. ,,Want dan kunnen ze zo lang mogelijk profiteren van de huidige inkoopprijzen, die een stuk hoger liggen.’’

De rechtbank veegde de bezwaren van de leveranciers van tafel en veroordeelde beiden tot het betalen van de kosten die de ziekenhuizen voor het kort geding moesten maken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.