Premium

Zandschepen varen te vaak in de spitsuren langs Leidse bruggen

Zandschepen varen te vaak in de spitsuren langs Leidse bruggen
Een binnenvaartschip met zand passeert de Lammebrug.
© foto leidsch dagblad
Leiden

De Lammebrug staat tijdens de spitsuren veel vaker open dan de bouwers van de Rijnlandroute, met hun zandschepen, vooraf aankondigden. Daardoor is het fileleed op Voorschoterweg, Churchilllaan, Europaweg, Kanaalweg en Lammenschansweg fors toegenomen. Dat heeft Erik Hoogeboom becijferd met zijn website Brugopen.nl. De provincie en wegenbouwconsortium Comol5 bestrijden de getallen niet.

Leiden lijdt al jarenlang onder stadsfiles die elke werkdag ontstaan doordat Lammebrug, Wilhelminabrug, Stierenbrug en Zijlbrug regelmatig openstaan.

De oeververbindingen worden beheerd door de provincie en die heeft de afgelopen jaren weinig compassie getoond met het wegverkeer in oostelijk Leiden.

De scheepvaart houdt voorrang en alleen een gedeeltelijke spitssluiting voor pleziervaart kon ervan af, ondanks klachten van onder meer de gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp en Voorschoten.

De situatie dreigde vorig jaar nog te verergeren. Want door de aanleg van de Rijnlandroute, de nieuwe weg tussen A4 en A44, moesten dagelijks extra zandschepen over het Rijn- Schiekanaal varen. Maar, zo liet een woordvoerder van Comol5 weten, het leeuwendeel van die schepen zou buiten de spits hun lading aanvoeren.

Dat blijkt niet het geval, constateert Hoogeboom. Hij houdt de bewegingen van de bruggen digitaal bij.

,,In 2018 ging de Lammebrug maar liefst 311 keer in de spits open voor een schip op weg van of naar de bouwlocaties van de Rijnlandroute. Dat is opvallend, aangezien de hoofdaannemer bij herhaling heeft gezegd dat de schepen niet voor overlast in de spits zouden zorgen. Dat lijkt dus niet overeen te komen met de werkelijkheid.’’

In 2019 is dat niet anders. Hoogeboom turfde in de eerste helft van dit jaar dat de Lammebrug 57 keer in de ochtend- of avondspits openging voor zandschepen. In een eerste reactie laat de provincie weten een eigen onderzoek te zijn begonnen.

Door het zomerreces, zijn er nog geen uitkomsten, maar de resultaten van Brugopen.nl worden niet bestreden. Een woordvoerder meldt: ,,Als we de mogelijke oorzaken weten, kunnen we in overleg met Comol5 maatregelen nemen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.