Mediterrane mier in Alphense wijk Ridderveld

Tapinoma nigerrimum.© Foto Wikimedia Commons / Rorolinus

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Het mediterrane ’draaigatje’ heeft zich genesteld in de Grashof in de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn. De gemeente waarschuwt bewoners voor mogelijke overlast van deze bijtgrage, moeilijk weg te krijgen, mier. Ze bestrijdt ze met stoom.

Het draaigatje is een zwartbruine, zogenoemde invasieve mierensoort, die twee tot vijf millimeter groot is. De flinke variatie in grootte binnen een kolonie is een duidelijk kenmerk van de insecten.

De mediterrane mieren kunnen overlast kan veroorzaken door het opeten van planten en het graven van gangen, die voor verzakkingen kunnen zorgen. Ze leven in ’superkolonies’. Ook beschermen ze bladluizen, in tegenstelling tot veel andere mierensoorten, die bladluizen opeten. Ze eten bovendien hun honingdauw, waardoor ze kunnen zorgen voor kleverige substanties op tuinmeubilair op auto’s.

De Grashof in de wijk Ridderveld is vooralsnog de enige locatie in de gemeente Alphen aan den Rijn waar de mier is gesignaleerd. De gemeente roept inwoners op om melding te maken van eventuele aanwezigheid van de mier in hun tuin of woonomgeving.

Elders in Nederland zijn de afgelopen maanden zeven andere kolonies van het draaigatje (’Tapinoma nigerrum’) gemeld. Met name in de middenstrook van het land: onder meer in Spijkenisse, Wageningen en in Rotterdam. Dat blijkt uit gegevens van het Wageningse Kenniscentrum Dierplagen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.