Bloem als verbinder van vele culturen

Peter van der Hulst
Noordwijk

Bezoekers van het Bloemenfestival kan het niet ontgaan dat Noordwijk en Noordwijkerhout vanaf 1 januari een nieuwe gemeente vormen. Onder het motto ’Cultuur Verbindt’ zijn het bankje van De Zilk, de Witte Kerk van Noordwijkerhout en de vuurtoren van Noordwijk in het decor verwerkt.

Jessica Keet, arrangeur van het Bloemenfestival in de NH Kapel is enkele weken zoet geweest met het vervaardigen van de stukken. Maar niet alleen de oer-Hollandse taferelen vragen om aandacht. De vele bloemstukken zijn goed voor een ’reis’ over de wereld. ,,Bloemen spreken in veel culturen tot de verbeelding’’, zegt Keet.

De arrangeur maakte zo een bijzondere Koreaanse creatie. Boven een houten deur is een grote replica van een haarspeld te zien en de voor Korea typische wandkleden heeft ze in een tapijt van bloemen uitgebeeld. Voor een grote foto van een neushoorn verwerkte ze Afrikaanse bloemen. Het blad in dat arrangement is afkomstig uit Australië. De dahlia vertegenwoordigt Holland, terwijl lelies veelvuldig in Azië en het Midden-Oosten voorkomen.

De kapel aan de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee staat daarnaast vol met arrangementen waarin gladiolen, rozen, calla’s, delfiniums, bouvardia’s en spinachtige gerbera’s zijn verwerkt. Bloemen die door vele sponsors beschikbaar zijn gesteld. De expositie is woensdagavond geopend door wethouder Sjaak van den Berg en duurt nog tot en met zondag. Tot en met zaterdag is het Bloemenfestival te bezichtigen van 10.00 tot 21.00 uur. Op de slotdag gaan de deuren van de kapel om 17.00 uur dicht. Het evenement valt gelijktijdig met het Rijnsburgse corso, ofwel de Flower Parade.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.