Actie tegen ratten bij Het Gebouw in Leidse Surinamestraat

Leiden

In de smalle sloot en groenstrook langs Het Gebouw aan de Leidse Surinamestraat zijn deze zomer regelmatig ratten gesignaleerd.

Op posters die daarnaast aan een rij bomen zijn vastgeniet, worden buurtbewoners daarvoor gewaarschuwd, in het Nederlands, Turks en Arabisch. ’U wordt verzocht geen etensresten hier meer neer te gooien’, zo valt daarop te lezen.

De gemeente is niet de partij die de postertjes heeft opgehangen, maar weet er wel van. Een woordvoerster bevestigt dat er in Leiden Noord regelmatig ratten worden gesignaleerd. Maar de cijfers liggen daar niet significant hoger dan in andere stadsdelen.

Vervolgens wordt gemeld wat de gemeente niet allemaal doet en heeft gedaan om de overlast van ratten te voorkomen. Afvalcontainers zijn ingegraven, zwerfvuil wordt frequenter van straat en uit parken gehaald en begroeiing wordt kort gehouden ’om zo de ratten hun schuilplaatsen te ontnemen.’

In samenwerking met de verschillende woningcorporaties worden inwoners opgeroepen om vooral geen etensresten of afval op straat te gooien en geen vogels te voeren want dat trekt ratten aan. Op de posters bij Het Gebouw staat ook met koeienletters ’In De Kooi ligt geen afval. Waarom gooit je dit dan toch hier in het gras of op straat.’

Dat er specifiek bij Het Gebouw waarschuwingen aan de bomen zijn ophangen, zonder afzender, heeft vermoedelijk te maken dat in het grote nieuwe pand drie basisscholen zijn gevestigd. De gemeente roept plaatsgenoten op die last hebben van ratten, ’zoals knaagschade, ondergraving of bevuiling door keutels en urine’, zich te melden bij de afdeling ongediertebestrijding. Die geeft advies, houdt inspectie en bestrijdt de knaagdieren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.