Amsterdams excuus voor over het hoofd zien van Leidse monumentenorganisatie

Loman Leefmans
Leiden

Leiden heeft wel degelijk een eigen, lokale organisatie die ijvert voor het herstel en behoud van monumenten: Diogenes. Dat meldt voorzitter Laurens Beijen naar aanleiding van berichtgeving, onder meer in deze krant, over de historische boerderij Engelbertha Hoeve aan de Hoge Morsweg. Daarin wordt voorbijgegaan aan het bestaan van de Leidse instantie.

Het voormalige restaurant Engelbertha Hoeve wordt binnenkort omgebouwd tot ouderenwoningen, zo is het plan. Dat gebeurt door Stadsherstel Amsterdam, dat daarvoor is benaderd en het complex heeft gekocht. De hoofdstedelijke firma meldde op de eigen website in Leiden actief te zijn geworden omdat die stad zelf geen organisatie heeft die zich bezighoudt met restauratie, herstel en herbestemming van monumentale panden.

Dat kon Beijen niet over zijn kant laten gaan. Want zijn stichting Diogenes ’heeft in Leiden een groot aantal monumenten gered, gerestaureerd en herbestemd. Het bekendste voorbeeld is de Latijnse School, maar we hebben ook veel woonhuismonumenten in ons bezit’, zo schrijft hij in een reactie. De voormalige wijnkoperij aan de Hogewoerd en het Piet Paaltjenshuis daarnaast, zijn andere aansprekende voorbeelden.

Verwijderd

Dat heeft de Diogenes-voorzitter ook aan zijn Amsterdamse collega’s van Stadsherstel doorgegeven. Die hebben de gewraakte passage over het ontbreken van een vergelijkbare instantie in Leiden direct van hun website verwijderd.

De gemeente Leiden voegt daar nog aan toe niet zelf aan Stadsherstel Amsterdam te hebben gevraagd om zich hier over de Engelbertha Hoeve te ontfermen. Dat verzoek is afkomstig van aannemersbedrijf Du Prie.

Stadsherstel Amsterdam vult op haar beurt als historisch feitje aan dat zij niet de eerste hoofdstedelijke eigenaar is van de Leidse hoeve. Andries Stadnitski (1782-1839) verhuisde begin 19de eeuw naar Huize Rhijnhof en daar hoorde de Engelbertha Hoeve bij.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.