Premium

Kherrazi verlaat ZZ Leiden

Kherrazi verlaat ZZ Leiden
Mohamed Kherrazi is de speler die het langst aaneengesloten bij ZZ Leiden heeft gespeeld.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

De kogel is definitief door de kerk: Mohamed Kherrazi vertrekt na acht seizoenen bij Zorg en Zekerheid Leiden.

Aan het vertrek van de Nederlandse international bij de Leidse basketbalclub ligt een conflict met coach Rolf Franke ten grondslag. Afgelopen seizoen werd Kherrazi, die nog een contract voor een seizoen had, meerdere keren disciplinair geschorst door Franke. Met de laatste wedstrijd van de jaargang, in de halve finale van de play-offs tegen Donar, als opvallendste moment.

Over wat er precies is gebeurd, houdt iedereen zich op de vlakte, maar dat er een confrontatie tussen speler en coach is geweest, is een feit. Voor de derde en laatste play-offwedstrijd tegen de Groningers hield Franke Kherrazi buiten de selectie.

Dat de uiteindelijke breuk nog zo veel tijd in beslag heeft genomen, komt volgens voorzitter Marcel Verburg doordat er nog is gekeken of er een oplossing gevonden kon worden, en om het afscheid netjes te regelen. ,,Er hoort een bepaalde afkoop bij, en dat is goed gegaan. Hij en wij kunnen nu op een goede manier verder’’, aldus Verburg.

,,Je zit nooit te wachten om zo’n beslissing te nemen. We doen dit met pijn in het hart. Mohamed is een jongen van de club, degene die het langste aan een stuk bij ons heeft gespeeld. Maar het botste nog wel eens. Er zijn dingen gebeurd. Hij is twee keer geschorst geweest, dat doen we niet zomaar’’, zeg de preses. ,,Het ging niet goed, en het was voor beide partijen beter om zo verder te gaan. Ik ben er van overtuigd dat hij op een goede plek terecht komt. We gaan kijken naar een gelegenheid om een mooi afscheid te organiseren, want dat verdient Mohamed.’’

Kherrazi zelf neemt eveneens met pijn in het hart afscheid van Leiden. ,,Ik ga weg bij de club die me heeft gemaakt, en die alles voor me heeft betekend. Ik was graag gebleven, maar er was een partij die me niet meer wilde hebben’’, zegt de forward, die door toenmalig coach Toon van Helfteren van Amsterdam naar Leiden werd gehaald.

Kherrazi kwam tijdens de play-offs in aanvaring met Franke. ,,Na een nederlaag komen emoties los. Ik heb dingen benoemd die fout waren gegaan, en dat werd niet gewaardeerd. Ook heb ik altijd gevonden dat de play-offs pas echt bepalend zijn voor een seizoen. Ik vond het moeilijk dat ik niet in de basis stond. We kwamen altijd als kanonnen uit de kleedkamer, en in de play-offs was dat niet meer zo. Dat heb ik ook gezegd. Als je niet zegt wat je voelt, krijg je pas spijt, vind ik.’’

Net als Verburg vindt ook Kherrazi dat de partijen er netjes zijn uitgekomen. ,,We zijn goed uit elkaar gegaan. Zo ben ik ook binnengekomen, en ik ben altijd prima behandeld, net als dat ik altijd loyaal aan de club ben geweest. Ik heb de hele zomer nagedacht over wat er zou gebeuren. De beslissing is genomen, en nu maak ik een nieuwe stap.’’

Coach Franke noemt de beslissing om niet met Kherrazi verder te gaan ’een kwestie van basisnormen en -waarden.’ ,,Mohamed is natuurlijk een uitstekende speler, die echter ook binnen de grenzen van het betamelijke hoort te blijven’’, zegt Franke. ,,Ik denk dat hier verder woorden aan wijden niet van toegevoegde waarde is. Er is een besluit genomen en ik wens Mohamed oprecht succes bij zijn volgende club.’’ Niemand wilde iets zeggen over die nieuwe club, maar op sociale media wordt gemeld dat Kherrazi naar Zwolle gaat.

De 29-jarige Kherrazi werd met ZZ in 2013 landskampioen, en hij won zowel de beker als de supercup twee maal. Hij werd in 2013 international. Kherrazi werd drie keer gekozen tot beste verdediger in de competitie, en kwam vijf keer in het All Defense team. Hij speelde 353 wedstrijden voor de club.

Meer nieuws uit ZZ Leiden