Premium

Stadsbestuur verving parkeergarage in bioscoopplan voor fietsenkelder

Stadsbestuur verving parkeergarage in bioscoopplan voor fietsenkelder
Leiden

Het is inderdaad het Leidse stadsbestuur dat achter het plan zit om de geplande parkeergarage onder De Geus te schrappen en er een fietsenkelder van te maken. Dat heeft de gemeente bevestigd.

Maandag berichtte deze krant over De Geus. Dat is het project tegenover het station waarvoor de lege, gelige flat wordt gesloopt waar nu nog op de begane grond een Jumbo-supermarkt en Burger King zijn gevestigd. In plaats daarvan verrijst een complex met bioscoopzalen en woningen. Ook komt er een Jumbozaak in terug. Daaronder zou een nieuwe parkeergarage komen voor bezoekers en bewoners, maar in de uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over het project, is die geschrapt ten gunste van een fietsenstalling met 3000 plekken.

Lees ook: De Geus krijgt geen garage maar een stalling in de kelder

Wie daarmee kwam, stond er niet bij. Het blijkt een idee van het Leidse stadsbestuur. In een verklaring laat de gemeente weten dat het een voorgestelde wijziging is, naar aanleiding van prognoses van spoorbeheerder Prorail. Die becijferde dat er nog veel meer rekken voor fietsen nodig zijn rond het Leidse station dan er zijn, en dat is de 5.000 meegerekend die momenteel onder gebouw De Lorentz worden aangelegd.

Eerder sneuvelde een bioscopenplan op exact dezelfde plek juist omdat de gemeente van de geïnteresseerde ontwikkelaar eiste er parkeerplaatsen bij te leveren. Het huidige stadsbestuur van D66, PvdA en GroenLinks wil autoparkeren liever beperken. De informatiebijeenkomst over het project is woensdag 4 september tussen 18.00 en 21.00 uur, in gebouw Level aan de Bargelaan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.