Premium

Jeannette Plaizier voorkomt een hoop eenzaamheid met buurtcirkels

Jeannette Plaizier voorkomt een hoop eenzaamheid met buurtcirkels
Jeanette, Astrid en Riet van de ’buurtcirkel’ die hier elke woensdag bijeenkomt.
© Foto Taco van der Eb

Nooit meer eenzaam zijn en wekelijks een beetje gezelligheid. Dat voorkomt een hoop stress en uiteindelijk ziekte.

Daarvan is Jeannette Plaizier overtuigd. Ze is buurtcirkelcoach en zet buurtcirkels op. ,,Dat zijn informele sociale netwerken voor burgers die het lastig vinden om sociale contacten te maken of die de contacten om uiteenlopende redenen zijn kwijtgeraakt. Ze zijn eigenlijk voor iedereen voor wie het meedoen in de maatschappij wat lastiger is. Deelnemers gaan via zo’n buurtcirkel vaak weer vanuit hun eigen kracht en talent handelen.”

Ze heeft al drie netwerken opgezet in Hillegom, Leiden en Katwijk. Ook Alphen aan den Rijn doet mee aan dit initiatief. In deze vier gemeenten gaat het om een proef die wordt gesubsidieerd door de gemeenten.

Key Ring

Van oorsprong komt het concept buurtcirkel uit Engeland, waar het midden jaren negentig is ontstaan. Het is afgeleid van de methode ’community supported networks’ van de organisatie Key Ring. Plaizier: ,,Het werkt daar heel goed voor de mensen die eraan verbonden zijn. Peilingen wezen uit dat bijvoorbeeld het ziekteverzuim van deelnemers enorm was gedaald.” Welzijnsorganisatie Pameijer heeft dit concept geïntroduceerd in Nederland en heeft meerdere buurtcirkels in de regio Groot-Rijnmond opgezet. Daarbuiten kunnen ook anderen het concept overnemen, met hulp van Pameijer. Volgens die organisatie blijkt uit eerste onderzoeken van buurtcirkels hier blijkt dat de kwaliteit van leven en de gezondheid van deelnemers verbetert. Er is minder druk op mantelzorgers en minder vereenzaming.

Plaizier is voor het interview naar restaurant Deksels gekomen in de Leidse wijk de Hoge Mors. Sinds februari hebben inmiddels zes buurtgenoten elkaar al gevonden in de buurtcirkel in de Mors. Ze komen elke woensdag bij elkaar. Plaizier komt uit de commerciële hoek en organiseerde altijd bedrijfsevenementen. Daar leerde ze onder andere vooral veel ’netwerken’. ,,Dat komt hierbij ook weer goed van pas. Daarnaast ben ik maatschappelijk altijd erg betrokken geweest. Ik heb er altijd vrijwilligerswerk naast gedaan. Zo heb ik in de daklozenopvang, bij een maatjesproject voor verslaafden en bij een mantelzorgorganisatie gewerkt.”

Ze is nu in dienst bij GGZ Rivierduinen. Haar taak is om in Leiden, Hillegom en Katwijk buurtcirkels op te zetten en daar goede vrijwilligers bij te zoeken en aan de groep te koppelen. ,,Gemeenten vinden het belangrijk om burgers te verbinden met elkaar en zo het welzijn te bevorderen. Geen sociale contacten betekent in veel gevallen stress en dat is in de meeste gevallen niet bevorderlijk voor de gezondheid. Voor veel mensen is de stap groot en moet je geduld hebben met het opbouwen van de groep. Maar we hebben zeker al mooie dingen bereikt.”

Boodschapje

Ze noemt wat voordelen: ,,Zo krijg je ineens bezoek als je ziek bent, waar voorheen geen sprake van was. Of er wordt even een klein boodschapje voor je gehaald. Er wordt aan je gedacht en je wordt gemist.”

Er zijn nu ook al succesverhalen: ,,Er zijn tal van voorbeelden van deelnemers die voorheen niet verder kwamen dan de hoek van de straat en nu bijvoorbeeld musea bezoeken met een andere deelnemer maar ook de kracht weer hebben om dit alleen te doen. Ik ken een deelnemer die niemand zag en altijd binnen bleef en die nu weer de moed en energie heeft om in haar eentje naar familie in het buitenland te vliegen. Dit was een half jaar geleden ondenkbaar geweest. Ik vind het ontzettend mooi dat we zoiets kunnen bereiken.”

Astrid en Riet zijn inmiddels aangeschoven. Astrid (47) woont in het Morskwartier. Door haar ziekte raakte ze sociaal gezien een beetje buiten beeld. ,,Ik ben veel contacten kwijtgeraakt. Daardoor zat ik veel alleen thuis en kwam ik erachter dat ik er uit moest voor mijn sociale welzijn. Het is voor mij best moeilijk om contacten aan te houden.”

Via via kwam Astrid bij de buurtcirkel. ,,Dat is een mooie opstap voor mij. Ik heb op dit moment geen werk omdat ik ben afgekeurd en daardoor kun je snel vereenzamen. Toen ik de eerste keer naar de buurtcirkel ging, voelde het een beetje als werk. Het duurde ook een tijdje voordat het een gewoonte werd maar nu ga ik er met veel plezier heen. Door de buurtcirkel ben ik ook weer aan een wandelgroepje gekomen waar ik elke week naar toe ga. Zo ga ik ook zeker meedoen aan de groenwandeling van een uur door Leiden. Dat lijkt me erg leuk, ook op dat idee ben ik gekomen door de buurtcirkel.”

Afleiding

Riet (67) is vrijwilliger bij de buurtcirkel. Zij is al jaren mantelzorger voor haar man. ,,Ik heb altijd in de thuiszorg gewerkt maar ik ben inmiddels met pensioen. Ik vind het heel fijn om er iets bij te doen en dan kom ik automatisch uit bij zorg en welzijn. Voor mij is dit afleiding. Ik ben een luisterend oor voor de mensen. Ik doe ook wel eens een boodschapje voor iemand of ik drink een kopje koffie. We hebben al erg leuke dingen gedaan met elkaar en we lachen ook veel. Zo deden we al eens mee aan de Pubquiz. We werden gelukkig geen laatste maar een-na-laatste, ha, ha. Ook sloten we aan bij een Mexicaanse Avond. Wij zitten nu vaak bij restaurant Deksels maar wij kunnen eigenlijk alle kanten uit en dat doen we dan ook. Bij de wekelijkse bijeenkomst worden weer andere activiteiten geboren. Het is niet noodzakelijk dat elke activiteit met de hele groep wordt gedaan want daar zijn de wekelijkse bijeenkomsten voor.”

Mannen gezocht

Astrid: ,,Er zouden nog wel wat mannen bij kunnen. Dus, mannen opgelet, wie komt onze buurtcirkel versterken?”

Plaizier: ,,De ideale grootte van de cirkel is zo’n tien tot twaalf mensen. Krijg je er meer, dan splits je weer op. Zo moet er uiteindelijk een heel netwerk ontstaan van allemaal bewoners die met elkaar verbonden zijn en onderling dingen met elkaar doen. Met de een ga je wandelen en met de ander bezoek je een museum, ga je fietsen of winkelen. Dat maakt verder niet veel uit.”

Astrid: ,,Door deze cirkel ben ik met mensen in contact gekomen die ik normaal niet zou uitzoeken. Dat is het leuke hieraan.”

Voor meer informatie www.buurtcirkel.nl of Jeannette Plaizier j.plaizier@rivierduinen.nl

Annalaura Molducci

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.